2016/12/02

Springbank 12 yo Cask Strength 56,3%


Springbank 12 yo Cask Strength 56,3%

Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 56,3% | Nota: 6

Pracująca w miejscowości Campbeltown Springbank to bardzo tradycyjna, niewielka gorzelnia wciąż tkwiąca w XIX wieku, destylująca ok. 750 000 litrów spirytusu rocznie i słynąca z prowadzenia wszystkich etapów produkcji "pod jednym dachem". Jedną z ciekawszych whisky w jej ofercie jest Springbank 12 yo Cask Strength.

Destylarnia została  założona w 1828 roku i od początku istnienia znajduje się w rękach rodziny Mitchell. Obok whisky noszącej nazwę gorzelni powstają tu także destylaty Hazelburn oraz Longrow. W produkcji Springbank wykorzystuje się średnio zatorfiony słód jęczmienny o zawartości ok. 10 ppm fenoli. Uzyskany z tego surowca zacier poddaje się relatywnie długiej fermentacji oraz 2,5-krotnej destylacji. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż jeden z 3 zainstalowanych w gorzelni alembików wciąż podgrzewany jest węglem.

Portfolio Springbank zostało już dość szeroko opisane na łamach mojego bloga. Miałem przyjemność bliżej przedstawić wersje 10 yo15 yo, jak również 12 yo Cask Strength. Wówczas był to jednak batch 6. Dzisiaj przyjrzymy się tegorocznemu batch 13 zabutelkowanemu z mocą 56,3%. Do zestawienia trunku wykorzystano destylaty starzone w beczkach po sherry (70%) oraz po bourbonie (30%). 

Zapach: ewoluujący, początkowo wyczuwalne są nuty suszonych owoców, pomarańczy, imbiru, po chwili prym zaczynają wieść akcenty torfowe, sól oraz delikatna jodyna, na koniec pojawiają się słodkie aromaty czekolady oraz karmelu

Smak: o wiele wyraźniejszy torf, sól i jodyna, zbalansowane akcentami pomarańczy, imbiru, suszonych owoców, karmelu, czekolady oraz pieprzu

Finisz: długi, lekko torfowy, z posmakiem rodzynków, pomarańczy oraz słonego karmelu 

Moja ocena: 6/10

Springbank 12 yo Cask Strength to whisky, która po raz kolejny nie zawodzi. Jest kilku wymiarowa, dobrze zbalansowana oraz posiada długi i wyraźny finisz. W porównaniu do degustowanego wcześniej Batch 6 sprawia moim zdaniem wrażenie bardziej owocowej i mniej dymnej. Zdecydowanie polecam!

Cena: 250-300 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz