Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4,5
Ukryta wewnątrz portowego miasteczka Campbeltown Springbank to jedna z trzech miejscowych gorzelni. Jest co prawda niewielka, ale jak na obecne czasy wyjątkowa. Wyróżnia ją przede wszystkim niezależność, a co za tym idzie duża swoboda w planowaniu oraz organizacji produkcji. Wszystkie jej etapy prowadzone są na miejscu. W jej portfolio znajdują się prawie wyłącznie whisky określone wiekiem. Najbardziej znaną jest Springbank 10 yo.
Ukryta wewnątrz portowego miasteczka Campbeltown Springbank to jedna z trzech miejscowych gorzelni. Jest co prawda niewielka, ale jak na obecne czasy wyjątkowa. Wyróżnia ją przede wszystkim niezależność, a co za tym idzie duża swoboda w planowaniu oraz organizacji produkcji. Wszystkie jej etapy prowadzone są na miejscu. W jej portfolio znajdują się prawie wyłącznie whisky określone wiekiem. Najbardziej znaną jest Springbank 10 yo.
Od początku istnienia, czyli od 1828 roku Springbank znajduje się w rękach rodziny Mitchell - co jest swoistym rekordem w szkockiej branży gorzelniczej. 23 lata temu właściciele destylarni zdecydowali się powrócić do tradycyjnej metody własnoręcznego słodowania jęczmienia. W zakładzie destyluje się obecnie 3 rodzaje whisky. Jedną z nich jest Springbank. Do jej produkcji wykorzystuje się średnio zatorfiony słód o zawartości 10-15 ppm fenoli oraz metodę 2,5-krotnej destylacji.
Springbank 10 yo komponowany jest z minimum 10-letnich destylatów starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Butelkowanie, jak w przypadku wszystkich trunków sygnowanych J&A Mitchell & Co, odbywa się bez dodatku karmelu oraz bez filtracji na zimno.
Springbank 10 yo komponowany jest z minimum 10-letnich destylatów starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Butelkowanie, jak w przypadku wszystkich trunków sygnowanych J&A Mitchell & Co, odbywa się bez dodatku karmelu oraz bez filtracji na zimno.
Zapach: świeży, lekko torfowy, słony oraz lekko kwaśny, z aromatami imbiru, jabłek, cytrusów, skórki od pomarańczy oraz delikatnej nuty wanilii
Smak: o wiele bardziej wyczuwalny torf, ponadto sól, dąb, przyprawy oraz lekka słodycz wanilii
Finisz: średnio-długi, pikantny z posmakiem torfu, soli oraz przypraw
Moja ocena: 4,5/10
Springbank 10 yo to bardzo charakterystyczna whisky (sól, sól, sól oraz sól), ale wymagająca czasu na docenienie. Początkowo w zapachu jest bardzo intensywna, kwaśna, wręcz octowa. Po nalaniu do kieliszka, warto dać jej zatem kilka minut na "odetchnięcie". Osobom lubiącym eksperymentować polecam dodanie odrobiny wody. Springbank pokazuje wtedy zupełnie inne oblicze, słodsze i bardziej owocowe.
Cena: 200-250 zł
Podobne whisky: Springbank CV | Springbank 15 yo | Ballechin 10 yo | Ledaig 10 yo | Talisker 10 yo | Benromach 10 yo | Clynelish 12 yo | Highland Park 12 yo 1980's | Oban 12 yo 1980's
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Springbank 10 yo to bardzo charakterystyczna whisky (sól, sól, sól oraz sól), ale wymagająca czasu na docenienie. Początkowo w zapachu jest bardzo intensywna, kwaśna, wręcz octowa. Po nalaniu do kieliszka, warto dać jej zatem kilka minut na "odetchnięcie". Osobom lubiącym eksperymentować polecam dodanie odrobiny wody. Springbank pokazuje wtedy zupełnie inne oblicze, słodsze i bardziej owocowe.
Cena: 200-250 zł
Podobne whisky: Springbank CV | Springbank 15 yo | Ballechin 10 yo | Ledaig 10 yo | Talisker 10 yo | Benromach 10 yo | Clynelish 12 yo | Highland Park 12 yo 1980's | Oban 12 yo 1980's
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz