2014/02/28

Springbank 15 yo


Springbank 15yo
Springbank 15 yo

Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 5,5

Założona w 1828 roku Springbank to niewielka gorzelnia pracująca w miasteczku Campbeltown na półwyspie Kintyre. Zakład od początku istnienia znajduje się w rękach rodziny Mitchell i słynie z prowadzenia wszystkich etapów produkcji pod jednym dachem. Posiada własne uprawy jęczmienia, własnoręcznie słoduje ziarno oraz leżakuje i butelkuje whisky na miejscu. Jedną z ciekawszych pozycji w jej portfolio jest Springbank 15 yo.

Springbank należy do najbardziej tradycyjnych gorzelni w Szkocji, częściowo wciąż tkwiących w XIX wieku. Pod jej dachem zainstalowanych jest 6 drewnianych kadzi fermentacyjnych wykonanych z modrzewia oraz 3 miedziane alembiki (2 spirit stills oraz 1 wash still). Ciekawostką jest fakt, iż alembik typu wash jest wciąż ogrzewany węglem, a jeden z aparatów typu spirit połączony jest z tradycyjnym skraplaczem w formie stalowej wężownicy zanurzonej w kadzi z wodą. Whisky Springbank destylowana jest 2,5-krotnie.

W dość szerokim portfolio gorzelni oprócz podstawowej 10-latki znajduje się również nieco starsza Springbank 15 yo. Do jej produkcji wykorzystuje się słód o zawartości 12-15 ppm fenoli oraz minimum 15-letnie destylaty starzone w beczkach po sherry, butelkowane z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.

Zapach: lekko torfowy, kremowy z aromatami krówek, gruszek, cytrusów, soli, jodyny, wanilii, oraz suszonej skóry 

Smak: złożony mineralny, oleisty, na początku słodki, potem, lekko torfowy, ziołowy z nutami toffi, migdałów, cytrusów, soli oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, lekko dymny, rozgrzewający, z posmakiem soli oraz lukrecji 

Moja ocena: 5,5/10 

Springbank 15 yo to dobrze zbalansowana, równa we wszystkich aspektach, kilkuwymiarowa whisky, z wyczuwalnym, lekko dymnym finiszem. Polecam! 

Cena: 250-300 zł 


Data ostatniej degustacji: 10.2015