Springbank 15 yo |
Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 5,5
Założona w 1828 roku Springbank to niewielka gorzelnia pracująca w miasteczku Campbeltown na półwyspie Kintyre. Zakład od początku istnienia znajduje się w rękach rodziny Mitchell i słynie z prowadzenia wszystkich etapów produkcji pod jednym dachem. Posiada własne uprawy jęczmienia, własnoręcznie słoduje ziarno oraz leżakuje i butelkuje whisky na miejscu. Jedną z ciekawszych pozycji w jej portfolio jest Springbank 15 yo.
Springbank należy do najbardziej tradycyjnych gorzelni w Szkocji, częściowo wciąż tkwiących w XIX wieku. Pod jej dachem zainstalowanych jest 6 drewnianych kadzi fermentacyjnych wykonanych z modrzewia oraz 3 miedziane alembiki (2 spirit stills oraz 1 wash still). Ciekawostką jest fakt, iż alembik typu wash jest wciąż ogrzewany węglem, a jeden z aparatów typu spirit połączony jest z tradycyjnym skraplaczem w formie stalowej wężownicy zanurzonej w kadzi z wodą. Whisky Springbank destylowana jest 2,5-krotnie.
W dość szerokim portfolio gorzelni oprócz podstawowej 10-latki znajduje się również nieco starsza Springbank 15 yo. Do jej produkcji wykorzystuje się słód o zawartości 12-15 ppm fenoli oraz minimum 15-letnie destylaty starzone w beczkach po sherry, butelkowane z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: lekko torfowy, kremowy z aromatami krówek, gruszek, cytrusów, soli, jodyny, wanilii, oraz suszonej skóry
Smak: złożony mineralny, oleisty, na początku słodki, potem, lekko torfowy, ziołowy z nutami toffi, migdałów, cytrusów, soli oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko dymny, rozgrzewający, z posmakiem soli oraz lukrecji
Moja ocena: 5,5/10
Springbank 15 yo to dobrze zbalansowana, równa we wszystkich aspektach, kilkuwymiarowa whisky, z wyczuwalnym, lekko dymnym finiszem. Polecam!
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: Glen Garioch 15 yo 2000's | Benromach 15 yo | Talisker 18 yo | Bowmore 17 yo |
Data ostatniej degustacji: 10.2015