2018/11/07

Talisker 18 yo


Talisker 18 yo
Talisker 18 yo (2010)

Talisker 18 yo

Destylarnia: Talisker | Region: Islands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 45,8% | Nota: 7

"Malty" z pracującej na wyspie Skye destylarni Talisker gościły na łamach mojego bloga już kilkukrotnie (szczegółowe opisy poszczególnych edycji dostępne sa tutaj). Tak się złożyło, że w dotychczasowym zestawieniu zabrakło chyba najbardziej kultowej pozycji z jej portfolio, a mianowicie Talisker 18 yo - czyli whisky, którą podczas gali World Whisky Awards w roku 2007 uznano za najlepszą single malt na świecie.

Destylarnia Talisker powstała w 1830 roku z inicjatywy braci Hugh Kennetha MacAskill, którzy na ten cel wydzierżawili kawałek ziemi w wiosce Carbost nad brzegiem zatoki Loch Harport. Swoim interesem zarządzali przez kolejnych 18 latPóźniej gorzelnia kilkukrotnie przechodziła z rąk do rąk. W roku 1880 za jej sterami stanął Alexander Allan (współzałożyciel Glenlossie) oraz Roderick Kemp (późniejszy właściciel Macallana), którzy przeprowadzili konieczną modernizację i rozbudowę.

W połowie ostatniej dekady XIX wieku destylarnia trafiła w ręce Thomasa Mackenzie - ówczesnego właściciela Dailuaine, który doprowadził do fuzji obu zakładów. Po jego śmierci, w roku 1916 obie gorzelnie zasiliły portfolio Distillers Company Limited, a produkowana w Talisker whisky stała się istotnym komponentem czarnego Johnnie WalkeraObecnie gorzelnia należy do spadkobiercy DCL - Diageo.

Na wyposażeniu Talisker znajduje się pięć alembików, z których 2 aparaty typu wash still połączone są z tradycyjnymi worm tubs ramionami o dość nietypowym kształcie litery "U", co sprzyja "refluksowi". Wykorzystywany do produkcji zatorfiony słód jęczmienny (ok. 20 ppm fenoli) sprowadzany jest z destylarni Glen Ord.

Talisker 18 yo uzupełniła ofertę gorzelni w roku 2004 jako starsza odsłona dobrze znanej 10-latki. Do jej zestawienia wykorzystano głównie destylaty leżakowane w beczkach po bourbonie, z niewielką ilością destylatów starzonych w beczkach po sherry, zabutelkowanych z mocą 45,8%. Opisywana wersja pochodzi z 2010 roku.

Talisker 18 yo (2010)


Zapach: świeży, cytrusowy, lekko torfowy, mineralny, z aromatami imbiru, jabłek, skóry, soli, słonego karmelu, miodu, orzechów, suszonych i tropikalnych owoców, przypraw oraz jodyny i wodorostów w tle

Smak: pieprzny, wytrawny, trochę bardziej torfowy, z nutami cytrusów (grejpfrutów, pomarańczy, cytryn), miodu, słonego karmelu, tytoniu, gałki muszkatołowej oraz gorzkiej dębiny

Finisz: długi, lekko pieprzny, z posmakiem, soli, cytrusów, tytoniu oraz ziemistego torfu

Moja ocena: 7/10   90/100

Talisker 18 yo to bardzo dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky o prawdziwie "oldschoolowym" charakterze, posiadająca bardziej złożony i bardziej przyprawowy profil niż podstawowa "dziesiątka". Moim skromnym zdaniem jest to najlepszy Talisker w relacji cena-jakość.

Cena: 500-550 zł


Talisker 18 yo (2021)


Talisker 18 yo
Talisker 18 yo

W 2012 roku Talisker 18 yo
 przeszła delikatny lifting. Na jej kartonikach pojawiły się zdjęcia wzburzonego morza oraz wymowne hasło 'Made by the sea'. Na etykiecie zaś, bardziej czytelna konturowa mapa wyspy Skye. Opisywaną wersję zabutelkowano w roku 2021, chwilę przed kolejnym rebrandingiem. Jej receptura pozostała bez zmian. Sprawdźmy zatem, czy różni się od swojej poprzedniczki?

Zapach: lekko torfowy, słodki, przy pierwszym kontakcie nieco drożdżowy, po paru minutach zaczyna przypominać wcześniejszą edycję. Jest świeży, mineralny, z aromatami słonego karmelu, solonego masła, skórki od jabłka, skórki cytryny, a nawet dojrzałych cytryn, imbiru, banananów, białej czekolady, pieczonych ziemniaków oraz jodyny i wodorostów otulonych subtelnym dymem

Smak: nieco bardziej torfowy, z nutami miodowej słodyczy, słonego karmelu, cytrynowych landrynek, słodkich cytrusów, popiołu, jodyny i pieprzu

Finisz: lekko pieprzny, z akcentami słonego karmelu, cytrusów, tytoniu oraz popiołu

Moja ocena: 6,5/10  |  88/100

Cena: 550-600 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz