Talisker 18 yo (2010) |
Talisker 18 yo
"Malty" z pracującej na wyspie Skye destylarni Talisker gościły na łamach mojego bloga już kilkukrotnie (szczegółowe opisy poszczególnych edycji dostępne sa tutaj). Tak się złożyło, że w dotychczasowym zestawieniu zabrakło chyba najbardziej kultowej pozycji z jej portfolio, a mianowicie Talisker 18 yo - czyli whisky, którą podczas gali World Whisky Awards w roku 2007 uznano za najlepszą single malt na świecie.
Destylarnia Talisker powstała w 1830 roku z inicjatywy braci Hugh i Kennetha MacAskill, którzy na ten cel wydzierżawili kawałek ziemi w wiosce Carbost nad brzegiem zatoki Loch Harport. Swoim interesem zarządzali przez kolejnych 18 lat. Później gorzelnia kilkukrotnie przechodziła z rąk do rąk. W roku 1880 za jej sterami stanął Alexander Allan (współzałożyciel Glenlossie) oraz Roderick Kemp (późniejszy właściciel Macallana), którzy przeprowadzili konieczną modernizację i rozbudowę.
W połowie ostatniej dekady XIX wieku destylarnia trafiła w ręce Thomasa Mackenzie - ówczesnego właściciela Dailuaine, który doprowadził do fuzji obu zakładów. Po jego śmierci, w roku 1916 obie gorzelnie zasiliły portfolio Distillers Company Limited, a produkowana w Talisker whisky stała się istotnym komponentem czarnego Johnnie Walkera. Obecnie gorzelnia należy do spadkobiercy DCL - Diageo.
Na wyposażeniu Talisker znajduje się pięć alembików, z których 2 aparaty typu wash still połączone są z tradycyjnymi worm tubs ramionami o dość nietypowym kształcie litery "U", co sprzyja "refluksowi". Wykorzystywany do produkcji zatorfiony słód jęczmienny (ok. 20 ppm fenoli) sprowadzany jest z destylarni Glen Ord.
Talisker 18 yo uzupełniła ofertę gorzelni w roku 2004 jako starsza odsłona dobrze znanej 10-latki. Do jej zestawienia wykorzystano głównie destylaty leżakowane w beczkach po bourbonie, z niewielką ilością destylatów starzonych w beczkach po sherry, zabutelkowanych z mocą 45,8%. Opisywana wersja pochodzi z 2010 roku.
Talisker 18 yo (2010)
Zapach: świeży, cytrusowy, lekko torfowy, mineralny, z aromatami imbiru, jabłek, skóry, soli, słonego karmelu, miodu, orzechów, suszonych i tropikalnych owoców, przypraw oraz jodyny i wodorostów w tle
Smak: pieprzny, wytrawny, trochę bardziej torfowy, z nutami cytrusów (grejpfrutów, pomarańczy, cytryn), miodu, słonego karmelu, tytoniu, gałki muszkatołowej oraz gorzkiej dębiny
Finisz: długi, lekko pieprzny, z posmakiem, soli, cytrusów, tytoniu oraz ziemistego torfu
Moja ocena: 7/10 | 90/100
Talisker 18 yo to bardzo dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky o prawdziwie "oldschoolowym" charakterze, posiadająca bardziej złożony i bardziej przyprawowy profil niż podstawowa "dziesiątka". Moim skromnym zdaniem jest to najlepszy Talisker w relacji cena-jakość.
Cena: 500-550 zł
Talisker 18 yo to bardzo dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky o prawdziwie "oldschoolowym" charakterze, posiadająca bardziej złożony i bardziej przyprawowy profil niż podstawowa "dziesiątka". Moim skromnym zdaniem jest to najlepszy Talisker w relacji cena-jakość.
Cena: 500-550 zł
Talisker 18 yo (2021)
Zapach: lekko torfowy, słodki, przy pierwszym kontakcie nieco drożdżowy, po paru minutach zaczyna przypominać wcześniejszą edycję. Jest świeży, mineralny, z aromatami słonego karmelu, solonego masła, skórki od jabłka, skórki cytryny, a nawet dojrzałych cytryn, imbiru, banananów, białej czekolady, pieczonych ziemniaków oraz jodyny i wodorostów otulonych subtelnym dymem
Smak: nieco bardziej torfowy, z nutami miodowej słodyczy, słonego karmelu, cytrynowych landrynek, słodkich cytrusów, popiołu, jodyny i pieprzu
Finisz: lekko pieprzny, z akcentami słonego karmelu, cytrusów, tytoniu oraz popiołu
Moja ocena: 6,5/10 | 88/100
Moja ocena: 6,5/10 | 88/100
Cena: 550-600 zł
Podobne whisky: Highland Park 18 yo | Benromach 15 yo | Springbank 15 yo | Glen Garioch 15 yo 2000's | Caol Ila 18 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz