2019/04/11

Highland Park 18 yo


Highland Park 18 yo

Highland Park 18 yo

Destylarnia: Highland Park | Region: Islands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 6,5

Pracująca na odległych Orkadach Highland Park to jedna z niewielu gorzelni, które wciąż korzystają z własnoręcznie słodowanego jęczmienia. Co prawda stanowi on mniej więcej 1/4 całościowego zapotrzebowania na ziarno, ale niewątpliwie podnosi autentyczność tutejszej whisky. Oficjalne edycje HP gościły na łamach mojego bloga już kilkukrotnie (10 yo, 12 yo, 12 yo z lat 80. oraz 21 yo). Dzisiaj pod lupę wezmę cieszącą się dość dużą renomą Highland Park 18 yo.

Destylarnia Highland Park położona jest na obrzeżach Kirkwall - największego miasteczka w archipelagu Orkadów. Za datę jej powstania przyjmuje się rok 1798, a za założyciela - Magnusa Eunsona - miejscowego duchownego, a zarazem bimbrownika. Niektóre źródła, z kolei rolę inicjatora powstania gorzelni przypisują lokalnemu farmerowi Davidowi Robertsonowi. Trudno zatem jednoznacznie stwierdzić co jest w tym przypadku prawdą, a co jedynie "bajką" dopowiedzianą na potrzeby szeroko rozumianego marketingu.

Obecny status zakładu jest o niebo klarowniejszy. Jego właścicielem jest grupa Edrington (posiadająca w swoim portfolio również destylarnie: Macallan, Glenrothes oraz North British, do niedawna też Glenturret). Na wyposażeniu Highland Park znajduje się łącznie 12 kadzi fermentacyjnych oraz 4 alembiki mogące produkować ok. 2,5 mln litrów spirytusu rocznie, który od 2004 roku leżakuje głównie w beczkach po sherry.

W połowie roku 2017 portfolio Highland Park przeszło istotną modyfikację wizualną, ukierunkowaną na mocniejsze zaakcentowanie związku Orkad, a jednocześnie pracującej tu destylarni z wikingami. Opisywana Highland Park 18 yo to wersja sprzed wspomnianej "rewitalizacji". Do jej zestawienia wykorzystano minimum 18-letnie destylaty pochodzące w większości z beczek po sherry oraz zabutelkowane bez sztucznego barwienia karmelem.

Zapach: lekko dymny, złożony, z aromatami, suszonych owoców (fig, daktyli, rodzynków), orzechów, miodu, wrzosu, siana, pomarańczowej skórki, słonego karmelu, skóry oraz ziemistego torfu i przypraw

Smak: złożony, lekko dymny, z nutami suszonych owoców, orzechów, marmolady pomarańczowej, słonego karmelu, miodu, wrzosu, wosku, tytoniu, wędzonej szynki oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, z posmakiem suszonych owoców, przypraw, tytoniu oraz ziemistego torfu w tle 

Moja ocena: 6,5/10

Highland Park 18 yo to całkiem nieźle zbalansowana, wielowymiarowa, "wszechstronna" whisky o nieco zapomnianym "old-schoolowym" profilu, na pewno jedna z ciekawszych pozycji w swojej klasie, ponieważ reprezentująca szeroki wachlarz smaków i aromatów. Szkoda, że nie mamy tu do czynienia z odrobinę większą mocą...

Cena: ok. 590 zł

Podobne whisky: Bunnahabhain 18 yo | Talisker 18 yo | Benromach 15 yo


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz