Ledaig 10 yo |
Ledaig 10 yo
Destylarnia: Tobermory | Region: Islands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46,3% | Nota: 4,5
Ledaig (wym. Led-czig) to torfowa whisky produkowana w destylarni Tobermory na wyspie Mull u zachodnich wybrzeży Szkocji. Gorzelnia została uruchomiona w 1798 roku pod nazwą Ledaig jako browar i obecnie jest jedną z 10 najstarszych w kraju. Słowo 'ledaig' pochodzi z języka gaelickiego i oznacza "bezpieczna przystań". Podstawowym "maltem" w aktualnej ofercie zakładu jest Ledaig 10 yo.
Twórcą gorzelni był miejscowy sprzedawca wodorostów John Sinclair. Historia Ledaig związana jest z licznymi przestojami w produkcji oraz częstymi zmianami właścicieli. Od 1993 roku zakład znajduje się w rękach Burn Stewart Distillers (w 2013 roku wszystkie udziały w spółce nabyła południowoafrykańska grupa Distell).
Obecnie w Tobermory produkuje się dwa rodzaje whisky: torfową Ledaig oraz nietorfową Tobermory. Każdą w oddzielnej parze alembików. Ze względu na niewielką powierzchnię magazynową, otrzymywane destylaty leżakowane są w składach Bunnahabhain oraz Deanston – pozostałych gorzelni z portfela Burn Stewart.
Do produkcji Ledaig 10 yo wykorzystywany jest słód o zawartości ok. 37 ppm fenoli. W jej składzie znajdują się minimum 10-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie, butelkowane z mocą 46,3%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Część z nich dojrzewa na wyspie Mull (w przeciwieństwie do destylatów butelkowanych pod nazwą Tobermory, które w całości leżakują poza wyspą).
Ledaig (wym. Led-czig) to torfowa whisky produkowana w destylarni Tobermory na wyspie Mull u zachodnich wybrzeży Szkocji. Gorzelnia została uruchomiona w 1798 roku pod nazwą Ledaig jako browar i obecnie jest jedną z 10 najstarszych w kraju. Słowo 'ledaig' pochodzi z języka gaelickiego i oznacza "bezpieczna przystań". Podstawowym "maltem" w aktualnej ofercie zakładu jest Ledaig 10 yo.
Twórcą gorzelni był miejscowy sprzedawca wodorostów John Sinclair. Historia Ledaig związana jest z licznymi przestojami w produkcji oraz częstymi zmianami właścicieli. Od 1993 roku zakład znajduje się w rękach Burn Stewart Distillers (w 2013 roku wszystkie udziały w spółce nabyła południowoafrykańska grupa Distell).
Obecnie w Tobermory produkuje się dwa rodzaje whisky: torfową Ledaig oraz nietorfową Tobermory. Każdą w oddzielnej parze alembików. Ze względu na niewielką powierzchnię magazynową, otrzymywane destylaty leżakowane są w składach Bunnahabhain oraz Deanston – pozostałych gorzelni z portfela Burn Stewart.
Do produkcji Ledaig 10 yo wykorzystywany jest słód o zawartości ok. 37 ppm fenoli. W jej składzie znajdują się minimum 10-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie, butelkowane z mocą 46,3%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Część z nich dojrzewa na wyspie Mull (w przeciwieństwie do destylatów butelkowanych pod nazwą Tobermory, które w całości leżakują poza wyspą).
Ledaig 10 yo (2014)
Zapach: słodki z delikatnym aromatem torfu i dymu, połączonym z nutami kwiatów, mięty, słodu i morskiej bryzy
Smak: kremowy z medycznym posmakiem dymu torfowego, pikantnej papryki, wanilii oraz dębu
Finisz: długi, rozgrzewający, lekko pikantny z posmakiem pieprzu, jodyny, słodyczy lukrecji oraz długo utrzymującym się na języku posmakiem soli
Moja ocena: 4,5/10
Ledaig 10 yo to bez wątpienia bardzo ciekawa whisky w swojej kategorii, na dodatek w przystępnej cenie, z pewnością warta poznania!
Cena: 150-200 zł
Data ostatniej degustacji: 10.2014
Ledaig 10 yo (2022)
W 2020 roku Ledaig 10 yo oraz całe portfolio Tobermory przeszły lekki lifting. Z jej kartonika oraz etykiety zniknęła wyspa Mull. Zastąpiła ją grafika przedstawiająca wzburzone morze, z górami w tle. Zmodyfikowano również logo marki i wyeksponowano cyfrę oznaczającą wiek. Moc whisky pozostała niezmienna. Nadal butelkowana jest w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno.
Cena: 200-250 zł
Data ostatniej degustacji: 11.2022
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz