AnCnoc Cutter |
Destylarnia: Knockdhu | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 3,5
Whisky AnCnoc Cutter pochodzi z niewielkiej destylarni Knockdhu wybudowanej w 1894 roku, w małej wiosce Knock, 16 kilometrów na północ od miejscowości Huntly, na granicy Speyside i Wschodnich Highlands. Nazwa gorzelni pochodzi od gaelickiego "cnoc dubh" i oznacza "czarne wzgórze". Historia jej powstania związana jest z osobą Johna Morrisona, który w 1892 roku stał się właścicielem posiadłości Knock.
W niedługim czasie okazało się, że otoczony licznymi polami jęczmienia oraz torfowiskami majątek, posiada dodatkowo dostęp do źródła krystalicznie czystej wody, znajdującego się u podnóży pobliskiej góry Knock Hill. Morrison, chcąc potwierdzić słuszność swojego odkrycia, wysłał próbki wody do laboratorium Distillers Company Limited w Edynburgu, w celu dokładniejszej analizy. Badania potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, woda świetnie nadawała się do produkcji whisky. W związku z tym firma DCL zaproponowała Morrisonowi odkupienie nieruchomości, w celu budowy gorzelni. Oferta sprzedaży została przyjęta i w maju 1893 roku rozpoczęto pierwsze prace budowlane.
W 1988 roku destylarnia stała się własnością firmy Inver House Disitillers (przyszłych nabywców gorzelni: Speyburn, Old Pulteney, Balblair oraz Balmenach). Nowi właściciele podjęli wówczas ważną decyzję o zmianie nazwy produkowanej przez nich whisky na AnCnoc, Miało to na celu odróżnienie ich produktu od trunków wytwarzanych w destylarni Knockando. "Ancnoc" w języku gaelickim oznacza "wzgórze". Inver House jest obecnie spółką zależną Thai Beverages - jednego z liderów branży alkoholowej w południowo-wschodniej Azji.
AnCnoc Cutter pojawił się na rynku we wrześniu 2014 roku, jako najbardziej torfowe uzupełnienie zeszłorocznej serii The Peaty Collection. Nazwa whisky, podobnie jak w przypadku jej poprzedników, odnosi się do nazwy narzędzia służącego do kopania torfu. Cutter składa się z destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie. Butelkowany jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Do jego produkcji wykorzystano słód o zawartości 22,5 ppm fenoli.
Zapach: dymny i torfowy, lekko medyczny, ze słodkimi nutami wanilii oraz cytrusów
Smak: dymny, torfowy z nutami jodyny oraz posmakiem cytrusów i wanilii
Finisz: średnio-długi, dymny
Moja ocena: 3,5/10
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: BenRiach 10 yo Curiositas | Ardmore Traditional Cask | Old Ballantruan 10 yo | Ardbeg 10 yo | Ardbeg Perpetuum | Bunnahabhain Toiteach | Caol Ila 12 yo | Caol Ila Cask Strength | Kilchoman Machir Bay | Laphroaig 10 yo | Port Charlotte Scotish Barley | Big Peat | Ledaig 10 yo | Longrow CV | Connemara Original
Data ostatniej degustacji: 09.2015
Finisz: średnio-długi, dymny
Moja ocena: 3,5/10
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: BenRiach 10 yo Curiositas | Ardmore Traditional Cask | Old Ballantruan 10 yo | Ardbeg 10 yo | Ardbeg Perpetuum | Bunnahabhain Toiteach | Caol Ila 12 yo | Caol Ila Cask Strength | Kilchoman Machir Bay | Laphroaig 10 yo | Port Charlotte Scotish Barley | Big Peat | Ledaig 10 yo | Longrow CV | Connemara Original
Data ostatniej degustacji: 09.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz