Aberlour 18 yo Double Sherry Cask Finish |
Aberlour to jedna z dziesięciu najlepiej sprzedających się szkockich single malt. Jej destylacja odbywa się na obrzeżach niewielkiego miasteczka Aberlour w sercu Speyside. W połowie 2022 roku ogłoszono plan rozbudowy gorzelni, zakładający dwukrotne zwiększenie jej mocy produkcyjnych. Mniej więcej w podobnym czasie do sprzedaży trafiła nowa Aberlour 18 yo Double Sherry Cask Finish batch 001.
Aberlour powstała w 1879 roku z inicjatywy lokalnego dzierżawcy młyna oraz destylarni Dailuaine, Jamesa Fleminga, który postanowił kontynuować tradycje gorzelnicze założonego w latach 20. zakładu, strawionego przez pożar. Projektując własną gorzelnię spełniał on ponoć swoje największe marzenie.
W 1892 roku Fleming sprzedał Aberlour firmie Robert Thorne & Sons. Pod koniec XIX wieku destylarnię znowu dotknął ogień, jednak ponownie została odbudowana. W 1945 jej właścicielem została spółka Campbell Distillers, którą w latach 70. przejęła francuska grupa Pernod Ricard.
Na wyposażeniu Aberlour znajduje się obecnie 6 stalowych kadzi fermentacyjnych i 2 pary alembików, mogące produkować ok. 3,8 mln litrów spirytusu rocznie. Prowadzona w zakładzie powolna destylacja pozwala na otrzymanie owocowego new make'a, który następnie leżakowany jest w beczkach po bourbonie i po sherry.
Do zestawienia Aberlour 18 yo Double Sherry Cask Finish wykorzystano destylaty leżakowane najpierw w kombinacji beczek bourbon/sherry, a następnie PX i Oloroso first fill sherry casks. Whisky zabutelkowano z mocą 43%.
Zapach: intensywny, bogaty, owocowy, z aromatami suszonych owoców (rodzynków, fig, daktyli), pomarańczowej skórki, miodu, toffi, czekolady, wiśni w likierze, orzechów, ziół oraz śladami skóry i siarki w tle
Smak: nuty suszonych owoców, miodu, toffi, czekolady z orzechami, orzechowego likieru, pomarańczy, dębiny oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, z akcentami suszonych owoców, gorzkiej czekolady oraz tytoniu
Moja ocena: 6,5/10 | 88/100
Aberlour Double Sherry Cask Finish to zdecydowanie bardziej sherrowa, bardziej złożona i wyrazistsza whisky niż standardowa 18-latka. Czuć w niej odrobinę starej szkoły i nawiązania do pierwszych wersji A'bunadh. Well done!
Cena: 550-600 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz