AnCnoc 18 yo |
AnCnoc 18 yo
Działająca na granicy Speyside i Highlands Knockdhu to jedna z najbardziej tradycyjnych gorzelni w Szkocji. Położona jest w osadzie Knock, u podnóża Knock Hill, skąd pochodzi woda używana do produkcji. Podstawową whisky w jej ofercie jest opisywana już przeze mnie wersja 12-letnia. Dzisiaj pod lupę wezmę nieco starszą AnCnoc 18 yo.
Historia gorzelni związana jest z osobą Johna Morrisona, który w 1892 roku nabył posiadłość Knock. Dostęp do dobrej jakości wody, jęczmienia, pokładów torfu oraz linii kolejowej Strathspey sprawiał, że było to wymarzone miejsce do produkcji whisky. Destylację rozpoczęto w październiku 1894 roku.
Obecnym właścicielem Knockdhu jest azjatycka International Beverage Group. Gorzelnia wciąż korzysta z tradycyjnych wężownic - tzw. worm tub, dzięki czemu destylat nabiera charakterystycznej tłustości.
Destylarnia zaczęła butelkować whisky jako single malt dopiero w 1993 roku, a więc dość późno. Nazwano ją AnCnoc (wym. a-nok, po gaelicku wzgórze), celem odróżnienia od obecnych już na rynku "maltów" z Knockando.
W połowie 2014 roku ofertę gorzelni uzupełniła Ancnoc 18 yo dojrzewająca najpierw w beczkach po bourbonie (głównie drugie napełnienie), a przez ostatnie 2-3 lata finiszowana w beczkach po sherry z hiszpańskiego dębu. Whisky butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno i w naturalnym kolorze.
Zapach: delikatnie korzenny, owocowy, z nutami suszonych owoców, śliwek w czekoladzie, czekolady, imbiru, goździków, orzechów i skóry
Smak: korzenny, z nutami piernika, kandyzowanej skórki z cytryny, suszonych owoców, tytoniu oraz słodkiego miodu, wanilii i karmelu
Finisz: początkowo pieprzny, później gładki, z nutami skóry, suszonych owoców i dębu
Moja ocena: 6/10 | 87/100
AnCnoc 18 yo to kilkuwymiarowa, dobrze zbalansowana i równa whisky, posiadająca nieco oldschoolowy profil, z wyraźnym wpływem dębu.
Cena: 400-450 zł
Podobne whisky: Cardhu 18 yo | Speyburn 18 yo
Podobne whisky: Cardhu 18 yo | Speyburn 18 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz