Speyburn 18 yo |
Speyburn 18 yo
Założona pod koniec XIX wieku Speyburn to jedna z czterech gorzelni działających w miasteczku Rothes na terenie Speyside. Powstała z inicjatywy rodzinnej firmy John Hopkins & Co, ówczesnego właściciela Tobermory. Zaprojektował ją słynny architekt Charles Doig. W połowie 2017 roku oferta destylarni przeszła delikatny lifting, a rok później do flagowej 10-latki dołączyła Speyburn 18 yo.
Celem braci Hopkins było wydestylowanie whisky opatrzonej rocznikiem 1897, mającej uczcić diamentowy jubileusz panowania Królowej Wiktorii. Udało się to w ostatniej chwili. Alembiki zaczęły pracować dopiero w połowie grudnia, mimo że budynki gorzelni nie były jeszcze w pełni ukończone. Szczególnie mocno we znaki dawał się ponoć brak okien i drzwi.
W 1916 roku Speyburn, podobnie jak wiele innych gorzelni, została przejęta przez Distillers Company Limited (protoplastę dzisiejszego Diageo), a na początku lat 90., po kilku przerwach w produkcji, znalazła się w rękach spółki Inver House Distillers (właściciela zakładów: Balblair, Knockdhu, Pulteney i Balmenach), obecnie należącej do azjatyckiego International Beverage.
Speyburn od początku wyposażona była w innowacyjne jak na owe czasy bębny do słodowania jęczmienia, które wyłączono z użycia dopiero pod koniec lat 60. XX wieku. Dzięki zakończonej w 2015 roku rozbudowie, destylarnia może produkować 4,3 mln litrów spirytusu rocznie. Pod jej dachem pracuje 19 kadzi fermentacyjnych oraz 3 alembiki, 1 wash still i 2 spirit stills połączone z tradycyjnymi skraplaczami, tzw. worm tubs.
Woda do produkcji czerpana jest z przepływającego obok zakładu strumienia Granty Burn, który swoje ujście znajduje w pobliskiej rzece Spey. Destylarnia przez bardzo długi czas produkowała w zasadzie wyłącznie na potrzeby "blendów". Premierowa, 12-letnia single malt pojawiła się na krótko w serii Flora & Fauna, po czym została zastąpiona flagową 10-latką.
Speyburn 18 yo uzupełniła ofertę gorzelni w 2018 roku. W jej składzie znalazły się minimum 18-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu oraz po sherry z hiszpańskiego dębu, zabutelkowane w naturalnym kolorze, z mocą 46%, bez filtracji na zimno.
Zapach: na początku lekko siarkowy, po chwili pojawiają się aromaty miodu, toffi, suszonych owoców (daktyli, śliwek, moreli, rodzynek), marmolady truskawkowej, orzechów, czekolady, imbiru, tytoniu oraz przypraw
Smak: słodko-pikantny, pieprzny, z nutami ciemnej czekolady, miodu, toffi, orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiśni w czekoladzie oraz dębu i przypraw
Finisz: średnio-długi, rozgrzewający, z posmakiem orzechów, suszonych fig oraz przypraw
Smak: słodko-pikantny, pieprzny, z nutami ciemnej czekolady, miodu, toffi, orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiśni w czekoladzie oraz dębu i przypraw
Finisz: średnio-długi, rozgrzewający, z posmakiem orzechów, suszonych fig oraz przypraw
Moja ocena: 6/10 | 87/100
Speyburn 18 yo to zaskakująco dobra, kilkuwymiarowa, równa i bardzo aromatyczna whisky, posiadająca wyraźny wpływ beczek po sherry. Polecam!
Cena: ok. 400 zł
Podobne whisky: AnCnoc 18 yo | Cardhu 18 yo | Glenlivet 18 yo | Glenrothes 18 yo | Glenallachie 15 yo
Podobne whisky: AnCnoc 18 yo | Cardhu 18 yo | Glenlivet 18 yo | Glenrothes 18 yo | Glenallachie 15 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz