W Szkocji możemy wyróżnić 6 regionów produkcji whisky:
LOWLANDS - nizinne tereny w południowej Szkocji. Obecnie działa tam 12 destylarni (w tym 4 single grain). Do najbardziej znanych gorzelni produkujących whisky jęczmienną należą: Auchentoshan, Glenkinchie oraz Bladnoch. Whisky z Lowlands są łagodne, pozbawione torfu i stanowią dobre wprowadzenie do świata single maltów.
HIGHLANDS - górzysta część północnej Szkocji, będąca jednocześnie największym regionem produkcji whisky. Trunki z Highlands charakteryzują się dużą złożonością aromatów: od słodkich nut cytrusowo-wrzosowych po delikatne akcenty torfowe. W destylarniach położonych nad morzem (np. Old Pulteney lub Oban) dodatkowo wyczuwalne są aromaty jodu i soli morskiej. Obecnie w tym regionie działa 30 destylarni (w tym 2 single grain).
SPEYSIDE - część Highlands skupiona wokół rzeki Spey. Whisky z tego regionu są łagodniejsze, z mniejszym akcentem torfowym. Produkcją na tym terenie zajmują się obecnie 52 destylarnie. Wśród nich znajdują się tak znane marki jak: Glenfiddich, Glenlivet, Macallan, Cardhu, Aberlour, Balvenie czy Glenfarclas.
CAMPBELTOWN - mały region znajdujący się na półwyspie Kintyre skupiony wokół miasteczka Campbeltown. Ciekawostką jest to, że w latach 1880-1920 działały tutaj 34 destylarnie. Obecnie pozostały tylko 3: Springbank, Glen Scotia oraz Glengyle - otwarta ponownie w 2004 roku. Whisky pochodzące z tego regionu są bardzo esencjonalne, z wyczuwalną domieszką torfu oraz soli morskiej.
ISLAY - jedna z wysp Hebrydów Wewnętrznych położona u zachodnich wybrzeży Szkocji. Ze względu na obecność torfu oraz bliskość morza uznawana za najbardziej charakterystyczny region produkcji whisky. Na wyspie działa obecnie 8 destylarni: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig. Wbrew panującym opiniom nie wszystkie malty z Islay mają torfowy smak.
ISLANDS - pozostałe wyspy położone w zachodniej (Arran, Jura, Mull, Skye, Lewis) i północnej (Orkney) części Szkocji. Ze względu na dość duży obszar trudno jednoznacznie określić charakter produkowanych w tym regionie whisky. Mimo to, raczej we wszystkich wyczuwalna jest delikatna sól morska oraz dymne, torfowe lub korzenne aromaty. Obecnie na Wyspach produkcją whisky zajmuje się 7 destylarni: Arran, Jura, Tobermory, Talisker, Abhainn Dearg, Highland Park, Scapa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz