Caperdonich 21 yo Peated |
Pod koniec XIX wieku właściciele Glen Grant otworzyli w Rothes drugą destylarnię - Glen Grant No. 2. Miała ona pomóc w zaspokojeniu ogromnego popytu na tutejszy malt. Działała jednak zaledwie 4 lata. Jej ponownie uruchomienie nastąpiło dopiero w 1965 roku. Dekadę później przemianowano ją na Caperdonich, a na początku obecnego stulecia znowu zamknięto. Po bardzo udanym spotkaniu z wersją 18 yo, dzisiaj przyjrzę się nieco starszej Caperdonich 21 yo Peated.
Mimo tego, że zaprojektowana jako "dodatek" do Glen Grant gorzelnia korzystała z tego samego źródła wody oraz posiadała wierne kopie tamtejszych alembików, to produkowany w niej destylat nigdy nie był identyczny. Oba zakłady łączyła tzw. 'whisky pipe' - przechodząca nad główną drogą rura, transportująca wyprodukowany w Caperdonich new make do Glen Grant, gdzie był beczkowany. Z budową destylarni wiązano spore nadzieje, które niestety dość szybko zweryfikował Pattison Crash.
Ponowne otwarcie gorzelni nastąpiło dopiero w połowie lat 60., po wcześniejszym doposażeniu i rozbudowie. W latach 70. przemianowano ją na Caperdonich (tłumaczone jako "sekretne źródło") i zainicjowano skromną produkcję torfowego destylatu. Zakład został ostatecznie zamknięty w roku 2002, kiedy trafił w ręce Pernod Ricard. W jego miejscu działa obecnie Forsyth's of Rothes - jeden z najbardziej znanych szkockich producentów alembików.
Ponowne otwarcie gorzelni nastąpiło dopiero w połowie lat 60., po wcześniejszym doposażeniu i rozbudowie. W latach 70. przemianowano ją na Caperdonich (tłumaczone jako "sekretne źródło") i zainicjowano skromną produkcję torfowego destylatu. Zakład został ostatecznie zamknięty w roku 2002, kiedy trafił w ręce Pernod Ricard. W jego miejscu działa obecnie Forsyth's of Rothes - jeden z najbardziej znanych szkockich producentów alembików.
Tutejsza single malt trafiała do sprzedaży niezwykle rzadko. W połowie 2019 roku wspomniana już Pernod Ricard zaprezentowała serię The Secret Speyside Collection, w której znalazły się jedne z pierwszych, oficjalnie zabutelkowanych wersji Caperdonich - nietorfowa 21-, 25- i 30-latka oraz torfowa 18-, 21- i 25-latka, jak również "malty" z innych destylarni należących do koncernu: Braes of Glenlivet (Braeval), Glen Keith i Longmorn.
Opisywana Caperdonich 21 yo Peated (batch CP 004) jest mieszanką 21-letnich, torfowych destylatów leżakowanych w beczkach z amerykańskiego dębu, zabutelkowanych z mocą 48%.
Zapach: złożony, ewoluujący, torfowy, mineralny, z aromatami wędzonej szynki, cytrusów, zielonych jabłek, zielonych oliwek, miodu, słonego karmelu, morskiej bryzy, prażonych orzechów, starych opon, smaru, skóry, tytoniu, wrzosu, imbiru, suszonych liści, popiołu, gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu..
Smak: dymny, torfowy, lekko pieprzny, mineralny i ziołowy, z nutami wędzonej szynki, prażonych orzechów, zwęglonego drewna, słonego karmelu, solanki, miodu, tytoniu, cytrusów, gorzkiej herbaty i gałki muszkatołowej
Finisz: długi, z posmakiem orzechów, tytoniu, popiołu oraz ziemistego torfu.
Moja ocena: 7/10 | 90/100
Opisywana Caperdonich 21 yo Peated to nieco bardziej złożona i równiejsza whisky niż 18-latka, wielowymiarowa, dobrze zbalansowana, w której czuć dym, owoce, tytoń, przyprawy oraz "starą szkołę".
Cena: ok. 1300 zł
Podobne whisky: BenRiach 17 yo Septendecim | BenRiach 17 yo Solstice | Old Pulteney 1989 | Talisker 18 yo | Caol Ila 18 yo | Lagavulin 16 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz