2014/08/12

Lagavulin 16 yo


Lagavulin 16 yo single malt islay whisky
Lagavulin 16 yo

Lagavulin 16 yo

Destylarnia: Lagavulin | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 6

Lagavulin 16 yo to jedna z najbardziej charakterystycznych szkockich whisky. Trunek pochodzi ze słynnej gorzelni Lagavulin położonej na południowym brzegu wyspy Islay i produkowany jest ze słodu zawierającego około 40 ppm fenoli. Nazwa założonej w 1816 roku destylarni wywodzi się od gaelickiego "Lag a'Mhuilinn" i oznacza "Młyn w dolinie".

Bogatą historię Lagavulin zapoczątkował miejscowy farmer John Johnston. Na przestrzeni lat gorzelnia kilkukrotnie zmieniała właścicieli. Obecnie należy do brytyjskiego koncernu Diageo i wyposażona jest w 4 alembiki mogące produkować ok. 2,25 mln litrów spirytusu rocznie. Czas drugiej destylacji jest tutaj prawie dwukrotnie dłuższy od pierwszej, dzięki czemu uzyskuje się większy refluks i dłuższy kontakt z miedzią. W efekcie mocno zatorfiony spirytus staje się lżejszy i gładszy.

Portfolio gorzelni nie jest zbyt szerokie. Oprócz Lagavulin 16 yo znajdują się w nim jeszcze wersje: Distillers Edition oraz 8 yo (od 2017 roku). Raz w roku butelkowana jest również Lagavulin 12 yo Cask Strength. W odróżnieniu od większości "podstawek" dostępnych na rynku, Lagavulin 16 yo zestawiana jest z dość leciwych destylatów - minimum 16-letnich, starzonych głównie w beczkach po bourbonie, zabutelkowanych z mocą 43%.

Lagavulin 16 yo (2014)

Zapach: złożony, mineralny, ewoluujący z bardzo intensywnymi aromatami jodyny, torfu, dymu, soli morskiej, wędzonki, tytoniu, orzechów oraz suszonych owoców, które po chwili ustępują miejsca słodkim, kremowym aromatom wanilii, toffi, cytrusów (pomarańczy), lukrecji oraz przypraw

Smak: bogaty i dobrze zbalansowany, na początku pieprzny i torfowy, z posmakiem słonego karmelu, popiołu i dębiny, później słodki z nutami lukrecji, rodzynków, cytrusów i wędzonych śliwek, a następnie znowu pieprzny, torfowy i medyczny

Finisz: długi, torfowy, dymny z delikatnie ulatniającą się pieprznością, przechodzącą w słodycz wanilii, posmak medykamentów, wędzonki, orzechów, tytoniu i cygarowego popiołu

Moja ocena: 6,5/10 | 89/100

Lagavulin 16 yo to jedna z moich ulubionych whisky i według mnie jeden z najbardziej  złożonych podstawowych "official bottlingów”. W ostatnich latach dwukrotnie nagradzana złotym medalem podczas International Wine & Spirit Competition w kategorii ‘Islay’ oraz zwycięzca ubiegłorocznego San Francisco World Spirits Competition jako najlepsza szkocka single malt w kategorii 13-19yo. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny!

Ciekawostką jest fakt, iż podobna wiekowo wersja
15 yo z lat 80. wydaje się momentami jeszcze ciekawsza.

Cena: 200-250 zł

Data ostatniej degustacji: 08.2014


Lagavulin 16 yo (2022)

Od ostatniego spotkania z Lagavulin 16 yo minęło już trochę czasu. A
ktualna edycja wizualnie w ogóle się nie zmieniła. Sprawdźmy zatem jak smakuje.

Zapach: początkowo dość zamknięty, z aromatami gumy, słodkiego torfu, wanilii oraz bananów. Po kilku minutach pojawiają się nuty słonego karmelu, suszonych owoców (moreli, rodzynków), cytryn, solanki, jodyny, tytoniu oraz popiołu

Smak: słodki torf, krówki, lukrecja, mleczna czekolada, prażone orzechy, popiół, zwęglony dąb i przyprawy

Finisz: średniej-długości, z nutami soli, przypraw oraz ziemistego torfu

Moja ocena: 6/10 | 87/100

Lagavulin 16 yo z 2022 roku to wciąż bardzo dobra i wielowymiarowa whisky, chociaż sprawiająca wrażenie nieco mniej złożonej i zdecydowanie słodszej niż dawniej. Na finiszu również wydaje się być nieco krótsza. Mimo tego nadal posiada typowe dla Lagavulina DNA. 


2 komentarze:

  1. Lata mijają, a Lagavulin 16 ciągle w moim Top 10. Zgadzam się z opinią. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, dla mnie również Lagavulin to od lat jedna z najlepszych "podstawek". Pozdrawiam!

      Usuń