Lagavulin 8 yo 200th Anniversary |
Lagavulin 8 yo
Słynna gorzelnia Lagavulin z wyspy Islay obchodzi w tym roku swoje 200. urodziny. Celebrację okrągłego jubileuszu uświetniło pojawienie się dwóch okolicznościowych edycji whisky. O ile wersji 25 yo dostępnej w ilości 8 000 butelek spróbuje za pewne niewiele śmiertelników, to degustacja Lagavulin 8 yo nie powinna przysporzyć raczej większych problemów. Na rynku pojawiło się jej bowiem zdecydowanie więcej.
Destylarnia Lagavulin została założona w 1816 roku przez lokalnego farmera i gorzelnika Johna Johnstona. Na jej wyposażeniu znajdują się tylko 4 alembiki mogące wyprodukować około 2,25 milionów litrów spirytusu rocznie. Portfolio zakładu jest obecnie dość wąskie. Figuruje w nim tylko jedna podstawowa wersja whisky - opisywana już zresztą na blogu 16-latka. Ofertę uzupełniają edycje rocznikowe: 12 yo Cask Strength oraz Distillers Edition.
Lagavulin 8 yo jest zatem najmłodszym "maltem" w historii gorzelni. Whisky dedykowana jest legendarnemu kronikarzowi Alfredowi Barnardowi, który w latach 1885-1887 odwiedził wszystkie 169 destylarni pracujących na terenie ówczesnego Królestwa Brytyjskiego. Swoje wrażenia z podróży spisał w liczącej ponad 500 stron księdze: The Whisky Distilleries of the United Kingdom - chyba najważniejszej pozycji poświęconej tematyce whisky w historii.
Podczas wizyty w Lagavulin ugoszczono go wersją 8-letnią, którą ocenił jako "wyjątkowo dobrą" (exceptionally fine). Czas spędzony w destylarni podsumował zaś następującym komentarzem: "Na lokalizację gorzelni nie mogło zostać wybrane ładniejsze i bardziej romantyczne miejsce". Obecna wersja Lagavulin 8 yo komponowana jest z destylatów starzonych w ponownie napełnianych beczkach po bourbonie, zabutelkowanych z mocą 48%.
Lagavulin 8 yo jest zatem najmłodszym "maltem" w historii gorzelni. Whisky dedykowana jest legendarnemu kronikarzowi Alfredowi Barnardowi, który w latach 1885-1887 odwiedził wszystkie 169 destylarni pracujących na terenie ówczesnego Królestwa Brytyjskiego. Swoje wrażenia z podróży spisał w liczącej ponad 500 stron księdze: The Whisky Distilleries of the United Kingdom - chyba najważniejszej pozycji poświęconej tematyce whisky w historii.
Podczas wizyty w Lagavulin ugoszczono go wersją 8-letnią, którą ocenił jako "wyjątkowo dobrą" (exceptionally fine). Czas spędzony w destylarni podsumował zaś następującym komentarzem: "Na lokalizację gorzelni nie mogło zostać wybrane ładniejsze i bardziej romantyczne miejsce". Obecna wersja Lagavulin 8 yo komponowana jest z destylatów starzonych w ponownie napełnianych beczkach po bourbonie, zabutelkowanych z mocą 48%.
Zapach: spora ilość soli, torfu, dymu, jodyny i cytryn, zbalansowana słodyczą wanilii, słodu, krówek oraz lukrecji. Po pewnym czasie wyczuwalne są owocowe aromaty zielonych jabłek i bananów.
Smak: dymny, torfowy, z pikantnymi nutami białego pieprzu, cytryn, wędzonej szynki oraz słodkimi akcentami bananów i wanilii
Finisz: długi, dymny, lekko pikantny, z posmakiem wędzonej szynki oraz białego pieprzu
Moja ocena: 4,5/10
Lagavulin 8 yo bardzo przypomina mi próbowaną w gorzelni prosto z beczki 9-latkę, którą prowadzący degustację Iain MacArthur określił wówczas mianem "baby Lagavulin". Whisky nie jest oczywiście tak złożona jak wersja 16 yo, ale posiada typowy dla Lagavulin charakter i we wszystkich analizowanych aspektach jest w miarę równa. Polecam spróbować jako pewnego rodzaju ciekawostkę.
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: Ardbeg 10 yo | Ardbeg Perpetuum | Big Peat | Bunnahabhain Toiteach | Caol Ila Moch | Caol Ila 12 yo | Kilchoman Machir Bay | Port Charlotte Scottish Barley | Ledaig 10 yo | Longrow Peated | AnCnoc Cutter | BenRiach 10 yo Curiositas | Old Ballantruan 10 yo | Connemara Original
Data ostatniej degustacji: 08.2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz