2015/12/16

Lagavulin 12 yo 2012


Lagavulin 12 yo 2012
Lagavulin 12 yo 2012

Destylarnia: Lagavulin | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 56,1% | Nota: 6,5

Założona w 1816 roku Lagavulin to destylarnia, która podbiła serce niejednego miłośnika "szkockiej". Zapotrzebowanie na produkowaną w niej whisky jest ogromne i rośnie z każdym rokiem. W gorzelni pracują jednak tylko 4 alembiki, co sprawia że portfolio zakładu jest dość wąskie. Oprócz przedstawianych już wersji Distillers Edition oraz 16 yodestylarnia co roku wypuszcza również limitowaną Lagavulin 12 yo butelkowaną w ramach Diageo Special Release.

Opisywana wersja Lagavulin 12 yo pochodzi z 2012 roku i jest już 12. edycją tej whisky. W skład każdej z nich wchodzą destylaty starzone w beczkach po bourbonie typu refill, butelkowane bez rozcieńczania wodą, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Batch z 2012 roku posiada moc 56,1 % i pojawił się na rynku w liczbie 31 656 butelek.

Zapach: torfowy i dymny z ogromną dawką morskich i medycznych aromatów, wodorostów, soli, jodyny, smoły, cytryn, ananasów, wanilii oraz miodu

Smak: dymny, torfowy, słony i medyczny z nutami cytryn, jodyny, smoły oraz słodkimi akcentami toffi, na końcu lekko pieprzny

Finisz: długi, z posmakiem torfowego dymu, cytryn, lukrecji oraz pieprzu

Moja ocena: 6,5/10

W porównaniu do wersji 16-letniej, Lagavulin 12 yo to prawdziwa petarda! Mimo tego, że pozbawiona jest charakterystycznej owocowej słodyczy pochodzącej z beczek po sherry, to nadrabia to mocą. Mocą, która nie przeszkadza, a doskonale uwydatnia zawarte w whisky smaki i aromaty. Warto zaznaczyć, że mimo dojrzewania wyłącznie w beczkach po bourbonie, trunek jest dobrze zbalansowany, a torf nie jest tu elementem przysłaniającym pozostałe słodkie, morskie i owocowe akcenty. 12-letni Lagavulin to z pewnością whisky, którą w swojej kategorii wiekowej należy ustawić wśród najlepszych maltów z Islay. Polecam!

Cena: 450-500 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz