2016/08/05

Longrow Peated


Longrow Peated
Longrow Peated

Longrow Peated

Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4,5

W niespełna 6-tysięcznym miasteczku Campbeltown na półwyspie Kintyre pracują obecnie trzy destylarnie whisky (Springbank, Glen Scotia oraz Glengyle). Najstarszą z nich jest Springbank, słynąca z bardzo tradycyjnego podejścia do procesu produkcyjnego oraz butelkowania 3 rodzajów whisky o różnym poziomie zatorfienia. Najbardziej dymną z nich jest Longrow otrzymywana ze słodu o zawartości ponad 50 ppm fenoli.

W połowie 19. wieku w obrębie Campbeltown działało około 20 gorzelni. Jedną z nich była Longrow - zamknięta w 1986 roku na skutek kryzysu w branży. Jej dawne budynki jednak nadal istnieją i służą położonej na przeciwko Springbank jako hala butelkująca. Pierwsza, eksperymentalna destylacja mocno torfowej wersji Springbank odbyła się na początku lat 70. i zakończyła się dużym powodzeniem.

Portfolio Longrow jest obecnie ograniczone do 3 pozycji: 18 yo, 11 yo Red oraz nieokreślonej wiekiem Longrow Peated, która w 2012 roku zastąpiła opisywaną już wcześniej Longrow CV. Gdzieś słyszałem, że jest to kompozycja destylatów w wieku 8-12 lat, ale trudno mi to potwierdzić. Ciężko mi było również znaleźć informację na temat beczek w jakich leżakowała ta whisky. Wydaje mi się, że w odróżnieniu od CV, tutaj znajdują się głównie, jak nie jedynie, destylaty z baryłek po bourbonie.

Zapach: słodki, świeży, torfowy, z aromatami cytrusów, bananów, zielonych jabłek, soli oraz wanilii i masła

Smak: torfowy, słodowy, z nutami cytrusów (głównie cytryn), soli, wanilii oraz pieprzu

Finisz: długi, torfowy z posmakiem soli, wanilii oraz przypraw

Moja ocena: 4,5/10

Longrow Peated to przyzwoita whisky, która z pewnością przypadnie do gusty miłośnikom maltów z Islay. Na plus na pewno butelkowanie bez filtracji na zimno, z mocą 46%. Na minus - wyczuwalny spadek jakości w porównaniu z wersją CV oraz obniżenie wieku wchodzących w skład whisky destylatów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz