Caol Ila Distillers Edition 2002 |
Caol Ila Distillers Edition
W porównaniu do innych gorzelni z portfela Diageo, Caol Ila może pochwalić się dość szerokim wachlarzem asortymentowym - odzwierciedlającym w pewnym sensie jej potencjał produkcyjny (6,5 mln litrów spirytusu rocznie). Oprócz opisywanych już przeze mnie wersji podstawowych: 12 yo, 18 yo, Cask Strength oraz limitowanych: 30 yo i 17 yo Unpeated, na uwagę zasługuje również rocznikowa Caol Ila Distillers Edition - finiszowana w beczkach po Moscatelu.
Caol Ila została założona w 1846 roku na brzegu cieśniny Sound of Islay, od której wzięła swoją nazwę. Inicjatorem jej powstania był Hector Henderson - zarządca legendarnej Littlemill z Lowlands. Po kilku zmianach za sterami zakładu, w 1927 roku trafił on pod skrzydła Distillers Company Ltd. (protoplasty obecnego Diageo) i dzięki przeprowadzonej w ubiegłym stuleciu rozbudowie stał się największą gorzelnią na Islay.
Podstawowym surowcem używanym do produkcji jest tutaj zatorfiony słód jęczmienny o zawartości 30-35 ppm fenoli. Mimo dość szerokiej oferty single malt, większość otrzymywanego w Caol Ila destylatu wykorzystywana jest do zestawiania "blendów" z portfolio Diageo - głównie Johnnie Walker i J&B.
Tak jak w przypadku wszystkich "Classic Malts" również Caol Ila dostępna jest w wersji Distillers Edition - poddanej finiszowaniu w beczkach po wzmacnianym winie. W tym przypadku jest to pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego słodki Moscatel. Opisywana wersja została skomponowana z 12-letnich destylatów wyprodukowanych w 2002 roku, dojrzewających uprzednio w beczkach po bourbonie i zabutelkowanych w roku 2014.
Zapach: Na pierwszym planie duszone jabłka, śliwki, zielone winogrona, calvados, grejpfruty. Torf jak gdyby przytłumiony. Oczywiście jest wyczuwalny, ale na razie znajduje się raczej w tle. Medyczne akcenty pojawiają się dopiero po chwili, towarzyszą one aromatom jodyny, popiołu, słonego karmelu, wanilii oraz skóry
Smak: Na początku lekko pikantny, później słodki, owocowy, zdecydowanie bardziej dymny niż zapach. Wyczuwalne są tutaj nuty miodu, suszonych moreli, grejpfrutów, jodyny oraz słonego karmelu
Finisz: średnio-długi, dymny, z ziemistym posmakiem popiołu oraz gorzkiej czekolady
Zapach: Na pierwszym planie duszone jabłka, śliwki, zielone winogrona, calvados, grejpfruty. Torf jak gdyby przytłumiony. Oczywiście jest wyczuwalny, ale na razie znajduje się raczej w tle. Medyczne akcenty pojawiają się dopiero po chwili, towarzyszą one aromatom jodyny, popiołu, słonego karmelu, wanilii oraz skóry
Smak: Na początku lekko pikantny, później słodki, owocowy, zdecydowanie bardziej dymny niż zapach. Wyczuwalne są tutaj nuty miodu, suszonych moreli, grejpfrutów, jodyny oraz słonego karmelu
Finisz: średnio-długi, dymny, z ziemistym posmakiem popiołu oraz gorzkiej czekolady
Moja ocena: 5/10
Caol Ila Distillers Edition 2002 to dość ciekawa, kilkuwymiarowa whisky o zdecydowanie łagodniejszym i słodszym charakterze niż podstawowa 12-latka. Moim zdaniem najbardziej imponuje w zapachu. W pozostałych aspektach nie jest już tak złożona. Szkoda! Być może odrobinę większa moc byłaby na to odpowiednim remedium...
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: Ardbeg Ardbog | Ardbeg Corryvreckan | Ardbeg Uigeadail | Bowmore 15 yo Darkest | Lagavulin 16 yo | Lagavulin Distillers Edition 1998 | Laphroaig 15 yo 200 Anniversary | Laphroaig 18 yo | Laphroaig PX Cask | Laphroaig Triple Wood | Talisker 57° North | Talisker Distillers Edition 2007 | BenRiach 17 yo Solstice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz