2016/01/25

Caol Ila 17 yo Unpeated


Caol Ila 17 yo Unpeated
Caol Ila 17 yo Unpeated

Destylarnia: Caol Ila | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 55,9% | Nota: 5,5

Produkowana w destylarni Caol Ila whisky posiada typowy dla Islay dymno-torfowy charakter, aczkolwiek nie tak wyrazisty jak Ardbeg lub Laphroaig. Potwierdzają to wrażenia z degustacji wersji oficjalnych: 12 yo, 18 yo, Cask Strength, jak i nieoficjalnych: 17 yo 1996 Old Particular DL. Pewnym wyjątkiem są w tym przypadku edycje Unpeated, produkowane raz w roku z jęczmienia, który nie był suszony torfowym dymem. W portfolio gorzelni pojawiło się ich już kilka, a większość z nich była ściśle limitowana.

Najnowsza wersja tego typu whisky pochodzi z serii Diageo Special Release 2015Caol Ila 17 yo Unpeated składa się z minimum 17-letnich destylatów wyprodukowanych w 1997 roku i starzonych w beczkach po bourbonie, zabutelkowanych z mocą 55,9%.

Zapach: na początku słodki, zaskakująco słodki, z aromatami toffi, miodu oraz wanilii, później zaczynają przebijać się bardziej kwaśne aromaty, zielone jabłka, grejpfrut, zielone liście, trawa oraz ponownie słodkie nuty: żelki Haribo, brązowy cukier oraz odrobina soli i dymu

Smak: lekko dymny, oleisty, z akcentami toffi, brązowego cukru, cytrusów (cytryn, grejpfrutów), zielonych jabłek, trawy oraz anyżu i lukrecji 


Finisz: średnio-długi, lekko torfowy, z posmakiem zielonych jabłek oraz dębu


Moja ocena: 5,5/10

Mimo tego, że w Caol Ila 17 yo Unpeated można znaleźć subtelne ślady torfu, to jest to whisky znacznie odbiegająca profilem od typowego "malta" z tej destylarni. Słodka i owocowa z potężną dawką kwaśnych cytryn, grejpfrutów oraz zielonych jabłek. Tego typu aromaty bardzo mi odpowiadają, dlatego w mojej ocenie jest to bardzo dobra pozycja, która z pewnością przykuje uwagę niejednego miłośnika bursztynowego trunku. Pozytywne zaskoczenie i ciekawe uzupełnienie standardowego portfolio gorzelni.

Cena: 430 zł

Podobne whisky: Clynelish Select Reserve 2015

Data ostatniej degustacji: 01.2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz