Clynelish Select Reserve Special Release 2015 |
Budowie położonej nieopodal miasteczka Brora Clynelish przyświecała szczytna idea - powstrzymanie rozwoju nielegalnego gorzelnictwa na terenie hrabstwa Sutherland - należącego do księcia George'a Granville Leveson-Gower'a. Stworzenie stałego miejsca zbytu uprawianego przez okolicznych farmerów zboża, miało ograniczyć ich ciągoty do pędzenia samogonu. W myśl projektu, zebrane nadwyżki ziarna mogliby bowiem wreszcie korzystnie sprzedać.
Pierwszym dzierżawcą Clynelish został James Harper z Midlothian, który w 1827 roku doprowadził niestety interes do bankructwa. W jego miejsce pojawili się jednak kolejni inwestorzy. Jednym z nich był George Lawson - brat lokalnego bankiera, który przejął licencję w 1846 roku. Dzięki zrealizowanym inwestycjom udało mu się zmodernizować destylarnię oraz spopularyzować produkowaną przez niego whisky w całym kraju, a nawet za granicą. Clynelish stała się wówczas jedną z najdroższych szkockich whisky. Po 50 latach działalności, Lawson sprzedał gorzelnię firmie produkującej "blendy" (Ainslie & Heilbron).
W 1912 roku spółka popadła w tarapaty finansowe, a jej częściowe udziały odkupiła grupa Distillers Company Limited (protoplasta dzisiejszego Diageo). Najważniejsze wydarzenie w historii gorzelni miało jednak miejsce 56 lat później. W odpowiedzi na ogromne zapotrzebowanie na produkowaną w Clynelish whisky, zdecydowano się wybudować jej filię. Nowa, 3 razy większa Clynelish stanęła na przeciwko starej, którą na jakiś czas zamknięto. Wznowiła ona pracę pod nazwą Brora i przez następnych kilkanaście lat działała z nową Clynelish w tandemie.
Obecnie destylat z Clynelish wykorzystywany jest przede wszystkim jako podstawowy składnik "blenda" Johnnie Walker Gold Label. Portfolio gorzelni, podobnie jak większości zakładów należących do Diageo, jest dość ograniczone. Znajduje się w nim tylko 1 pozycja - podstawowa 14-latka, dawniej wzbogacona o wersję Distillers Edition.
W 2014 roku na rynek trafiła limitowana wersja Select Reserve. Dzisiaj przyjrzymy się jej drugiej odsłonie, będącej częścią Diageo Special Release 2015. W składzie Clynelish Select Reserve 2015 znajdziemy destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz sherry, zabutelkowane z naturalną mocą 56,1%, bez określenia wieku. Producent podaje jednak informację, że mają one minimum 15 lat :)
Obecnie destylat z Clynelish wykorzystywany jest przede wszystkim jako podstawowy składnik "blenda" Johnnie Walker Gold Label. Portfolio gorzelni, podobnie jak większości zakładów należących do Diageo, jest dość ograniczone. Znajduje się w nim tylko 1 pozycja - podstawowa 14-latka, dawniej wzbogacona o wersję Distillers Edition.
W 2014 roku na rynek trafiła limitowana wersja Select Reserve. Dzisiaj przyjrzymy się jej drugiej odsłonie, będącej częścią Diageo Special Release 2015. W składzie Clynelish Select Reserve 2015 znajdziemy destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz sherry, zabutelkowane z naturalną mocą 56,1%, bez określenia wieku. Producent podaje jednak informację, że mają one minimum 15 lat :)
Zapach: ewoluujący, na początku słodki i kremowy, po chwili bardziej kwaśny z charakterystycznym aromatem wosku ze świecy, zielonych jabłek, cytrusów, toffi oraz delikatnego torfu. Na koniec powracają słodkie nuty wanilii oraz crème brûlée
Smak: podobnie jak w zapachu, początkowo słodki, ale po chwili kwaśny, lekko pikantny, bardzo wyrazisty, z nutami cytrusów, kwaśnych jabłek, odrobiny soli, subtelnego dymu oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko kwaśny i pieprzny z posmakiem cytrusów
Moja ocena: 7/10
Clynelish Select Reserve 2015 to whisky która NAS-em jest tylko z etykiety. Komponowana jest bowiem z minimum 15-letnich destylatów starzonych w następujących rodzajach beczek: ex-bourbon 1st fill American oak Barrels, rejuvanated & refill American oak Hogsheads, ex-bodega & refill European oak Butts. W rezultacie otrzymaliśmy ciekawą, ewoluującą, kilkuwymiarową i zaskakująco równą whisky, nieco odbiegającą profilem od podstawowej wersji 14-letniej, idealną na ciepłe letnie wieczory :)
Cena: 2300 - 3200 zł
Data ostatniej degustacji: 01.2016
Cena: 2300 - 3200 zł
Data ostatniej degustacji: 01.2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz