2017/07/16

Ardbeg Corryvreckan


Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan

Destylarnia: Ardbeg | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 57,1% | Nota: 6,5

Pracująca na wyspie Islay Ardbeg to destylarnia, która słynie z produkcji jednej z najbardziej torfowych whisky na świecie. Wszystko za sprawą wykorzystywanego tutaj słodu jęczmiennego zawierającego 50-55 ppm fenoli. Na przestrzeni ostatnich 2 dekad portfolio gorzelni rozrosło się do naprawdę imponujących rozmiarów. Pośród wielu limitowanych edycji trzon jej oferty stanowią jednak trzy "malty" - Ardbeg 10 yo, Ardbeg Uigeadail oraz Ardbeg Corryvreckan.

Destylarnia Ardbeg została założona w 1815 roku z inicjatywy Johna MacDougalla i przez bardzo długi czas produkowała prawie wyłącznie na potrzeby "blendów". Najbardziej  pamiętny kryzys dotknął ją dopiero na początku lat 80. gdy za jej sterami stał kanadyjski koncern Hiram Walker. Załamanie rynku whisky zmusiło właścicieli Ardbeg do wstrzymania produkcji. Okres przestoju trwał 8 lat.

Produkcję na bardzo niewielką skalę wznowiono w roku 1989, kiedy spółkę Hirama Walkera przejęło Allied Distillers. Ponowne zamknięcie gorzelni było w zasadzie nieuniknione i stało się faktem w roku 1996. Jednak już 12 miesięcy później na odratowanie Ardbeg zdecydowało się Glenmorangie Company, które jak widać obecnie miało nie tylko środki na jej przejęcie i odremontowanie, ale również pomysł na jej odrodzenie.

Ardbeg Corryvreckan uzupełniła ofertę destylarni w 2008 roku. Do jej zestawienia wykorzystano nieokreślone wiekiem destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz z dębu francuskiego, zabutelkowane z mocą 57,1%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Corryvreckan to nazwa drugiego największego na świecie wiru wodnego występującego u brzegu sąsiadującej z Islay wyspy Jura.

Zapach: zdecydowanie bardziej intensywny i złożony niż w podstawowej "dziesiątce", mocno torfowy, medyczny, ewoluujący, z akcentami dymnej słodyczy, soli, morskiego powietrza, jodyny, skóry, żywicy, miodu, suszonych owoców, przechodzącymi w bardziej kremowe aromaty wanilii oraz karmelu.

Smak: złożony, oleisty, na początku intensywne uderzenie torfowego dymu, zbalansowane nutami soli, pieprzu, jodyny oraz miodu, karmelu i lukrecji, w tle pojawiają się również akcenty cytrusów, pomarańczowej skórki, czerwonych owoców oraz imbiru

Finisz: długi, torfowy, dymny, lekko pieprzny z posmakiem pomarańczowej skórki, słonego karmelu, tytoniu oraz jodyny

Moja ocena: 6,5/10

Ardbeg Corryvreckan to w porównaniu z podstawową 10-latką bardziej intensywna i rozbudowana whisky, całkiem nieźle zbalansowana jak na swój młody wiek. Z jednej strony mamy tutaj potężną dawkę torfu, z drugiej sporo karmelowej i kremowej słodyczy, jak również dużą dozą czerwonych owoców. No i ten niesamowicie długi i złożony finisz. Wydaje mi się, że przez pryzmat tego co się w niej dzieje - nazwa Corryvreckan jest całkowicie uzasadniona :)

Cena: 300-350 zł

Podobne whisky: Ardbeg Uigeadail

4 komentarze:

  1. Ardbeg Corryvreckan - Bardzo ciekawe połączenie, które pozostawia wspaniałe doznania na kubkach smakowych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Janie!

    Chciałbym zapytać co bardziej polecasz czy Corry czy Uigeadail ? Z recenzji wynika, że znalazłeś w niej również "sporo karmelowej i kremowej słodyczy". Czy w tym kontekście Uigeadail nie będzie lepszym wyborem ? Osobiście to właśnie Uigeadail zawsze miałem za tę "słodszą" wersję Ardbega.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5-6 lat temu wrażenie mniej torfowego sprawiał według mnie raczej Ardbeg Corryvreckan. Aczkolwiek na podstawie ostatnich doświadczeń z tymi edycjami to jako tą "łagodniejszą" i bardziej owocową wskazałbym jednak Uigeadail...

      Usuń