2016/05/04

Caol Ila 30 yo 1983 Special Release 2014


Caol Ila 30 yo 1983

Destylarnia: Caol Ila | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 55,1% | Nota: 8

Whisky z pracującej na południowo-wschodnim brzegu Islay destylarni Caol Ila gościła na łamach mojego bloga już kilkukrotnie (Caol Ila 12 yo, 18 yo, Cask Strength oraz 17 yo Old Particular DL). Ostatnio opisywałem również nietorfową edycję 17 yo Unpeated wchodzącą w skład zeszłorocznej, prestiżowej serii Diageo Special Releases 2015. Dzisiaj przyjrzę się bliżej limitowanej wersji 30-letniej, zabutelkowanej w 2014 roku.

Mimo tego, że Caol Ila jest największą destylarnią na Islay, to znajduje się raczej w cieniu sąsiednich gorzelni. Większość z produkowanej tutaj whisky przeznaczana jest na potrzeby "blendów", a młode destylaty w ogóle nie leżakują na wyspie, tylko wywożone są w cysternach do magazynów zlokalizowanych na "stałym lądzie". Do produkcji wykorzystywany jest surowiec o takich samych parametrach jak w Lagavulin, a mianowicie zatorfiony jęczmień o zawartości 30-35 ppm fenoli.

Wydaje się, że obecnie najciekawsze oficjalne wersje Caol Ila butelkowane są z okazji Feis Ile. Wyjątkiem jest opisywana dzisiaj 30-letnia edycja, będąca częścią renomowanej kolekcji Diageo Special Releases 2014. Pierwsza seria Special Releases została zaprezentowana w 2001 roku, jako limitowany wachlarz najrzadszych i najciekawszych whisky spoczywających w magazynach destylarni, należących do koncernu Diageo - zarówno tych działających, jak również dawno zamkniętych. Premiera nowej kolekcji ma miejsce każdego roku na jesieni.

W składzie Caol Ila 30 yo 1983 Special Release 2014 znalazły się 30-letnie destylaty pochodzące z 1983 roku, starzone w ponownie napełnianych beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu, zabutelkowane z mocą 55,1%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. 

Zapach: złożony. Wyczuwalne są intensywne morskie, torfowe akcenty otulone dymną, owocową słodyczą. Ponadto aromaty rodzynków, dojrzałych cytryn, soli, jodyny, wodorostów, wanilii, miodu, słodu, skóry oraz wędzonych śliwek

Smak: złożony, torfowy, słony i medyczny, z nutami solonych migdałów, cytryn, smoły, skóry, lukrecji, pieprzu oraz drewna

Finisz: długi, z posmakiem soli, cytryn, popiołu oraz ziemistego torfu

Moja ocena: 8/10

Caol Ila 30 yo 1983 to bez wątpienia fantastyczna whisky, równa, złożona i zbalansowana we wszystkich analizowanych aspektach. Jeden z najlepszych produktów tej destylarni jaki miałem okazję pić. Dowodem na to niech będzie fakt, że wersja 18 yo (którą oceniam bardzo dobrze), w zetknięciu z opisywaną whisky wydała się trunkiem co najwyżej poprawnym. Polecam!

Cena: ok. 2000 zł

Podobne whisky: Port Ellen 32 yo 15th ReleaseGlenfiddich Vintage Cask

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz