Szpital, jodyna, morska bryza i wodorosty – to aromaty charakterystyczne dla trunków ze słynnej gorzelni Laphroaig na wyspie Islay. Nic w tym dziwnego wszak do produkcji wykorzystuje się tutaj mocno zatorfiony słód o zawartości 40-50 ppm fenoli. Jeszcze na przełomie XX i XXI wieku w portfolio destylarni znajdowała się tylko jedna wersja whisky - popularna 10-latka. W ostatnich latach oferta gorzelni została jednak znacznie rozszerzona, m.in. o kilka wersji NAS. Jedną z ciekawszych jest Laphroaig PX Cask.
Gorzelnia Laphroaig została założona w 1815 roku z inicjatywy dwóch braci Donalda i Alexandra Johnston'ów. Jej nazwa pochodzi z języka gaelickiego i tłumaczona jest jako "piękna kotlina nad szeroką zatoką". Obecnie destylarnia znajduje się w rękach koncernu Beam Suntory i jako jedna z niewielu wciąż własnoręcznie słoduje jęczmień, wykorzystując do tego celu miejscowy torf. Otrzymywany w ten sposób słód stanowi ok. 15-20% surowca używanego do produkcji.
Laphroaig PX Cask pojawił się na rynku w 2010 roku jako kompozycja destylatów starzonych kolejno w trzech różnych rodzajach beczek: po bourbonie, Quarter Cask (o pojemności około 125 litrów) oraz po sherry Pedro Ximenez. Trunek butelkowany jest bez określenia wieku, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem i przeznaczony jest do sprzedaży wyłącznie w sklepach bezcłowych.
Gorzelnia Laphroaig została założona w 1815 roku z inicjatywy dwóch braci Donalda i Alexandra Johnston'ów. Jej nazwa pochodzi z języka gaelickiego i tłumaczona jest jako "piękna kotlina nad szeroką zatoką". Obecnie destylarnia znajduje się w rękach koncernu Beam Suntory i jako jedna z niewielu wciąż własnoręcznie słoduje jęczmień, wykorzystując do tego celu miejscowy torf. Otrzymywany w ten sposób słód stanowi ok. 15-20% surowca używanego do produkcji.
Laphroaig PX Cask pojawił się na rynku w 2010 roku jako kompozycja destylatów starzonych kolejno w trzech różnych rodzajach beczek: po bourbonie, Quarter Cask (o pojemności około 125 litrów) oraz po sherry Pedro Ximenez. Trunek butelkowany jest bez określenia wieku, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem i przeznaczony jest do sprzedaży wyłącznie w sklepach bezcłowych.
Zapach: charakterystyczny dla Laphroaiga medyczny aromat: dym, torf, morska sól, wędzona szynka, wodorosty, połączone z przyjemnymi nutami sherry, rodzynków, suszonych śliwek, mlecznej czekolady oraz kwiatów
Smak: na początku lekko pieprzny, potem łagodniejszy z akcentami torfu, rodzynków, suszonych fig, dymu, smoły, popiołu, wanilii oraz morskiej soli
Finisz: długi, torfowy i dymny z posmakiem suszonych owoców, wanilii i dębu
Moja ocena: 5,5/10
Leżakowanie w beczce po sherry dodało tej whisky dodatkowej słodyczy oraz owocowych aromatów nie wyczuwalnych w klasycznych edycjach Laphroaiga. Jej dużym atutem jest również moc 48% i brak filtracji na zimno. W kilku słowach - bardzo korzystny mariaż!
Laphroaig PX Cask zdobył dwa złote medale podczas San Francisco World Spirits Competition w 2011 roku. Rok wcześniej został wybrany najlepszą whisky w kategorii ‘Single malt – Islay’ podczas International Wine & Spirit Competition.
Laphroaig PX Cask zdobył dwa złote medale podczas San Francisco World Spirits Competition w 2011 roku. Rok wcześniej został wybrany najlepszą whisky w kategorii ‘Single malt – Islay’ podczas International Wine & Spirit Competition.
Cena: 300-350 zł
Podobne whisky: Ardbeg Ardbog | Ardbeg Corryvreckan | Ardbeg Uigeadail | Bowmore 15 yo Darkest | Caol Ila Distillers Edition 2002 | Lagavulin Distillers Edition 1998 | BenRiach 17 yo Solstice
Data ostatniej degustacji: 08.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz