2014/08/18

Kilchoman Machir Bay 2013


Kilchoman Machir Bay 2013
Kilchoman Machir Bay 2013

Kilchoman Machir Bay

Destylarnia: Kilchoman | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4,5

Kilchoman Machir Bay produkowany jest w najmniejszej gorzelni na Islay, założonej w 2005 roku. Nazwa tej whisky pochodzi od nazwy jednej z ładniejszych plaż na wyspie, położonej niedaleko destylarni. Trunek jest mieszanką 4 i 5-letnich destylatów leżakowanych w beczkach po bourbonie, przy czym destylaty 4-letnie były dodatkowo finiszowane w beczkach po sherry Oloroso przez 4 tygodnie.

Zdolności produkcyjne założonej w 2005 roku Kilchoman wynoszą zaledwie 120 000 litrów spirytusu rocznie - 8 razy mniej niż Ardbeg i 31 raz mniej niż największa na wyspie Caol Ila. Obecnie destylarnia przypomina charakterem niewielką farmę i skutecznie nawiązuje do tradycyjnych metod produkcji whisky.

Jedną z kilku podstawowych whisky w ofercie gorzelni jest Kilchoman Machir Bay. Do jej produkcji wykorzystano własny słód o zawartości 20-25 ppm fenoli oraz słód z Port Ellen o stopniu zatorfienia 50 ppm. Trunek butelkowany jest z mocą 46% oraz posiada naturalny kolor – nie jest filtrowany na zimno ani barwiony karmelem.

Zapach: torf, dym, jodyna, morska bryza, czarny pieprz, cytrusy, cukierki Werther's Original

Smak: torf, sól, wanilia, cytrusy

Finisz: długi, lekko pikantny, później słodkawy, owocowy i dymny

Moja ocena: 4,5/10

Kilchoman Machir Bay mimo bardzo młodego wieku na prawdę pozytywnie zaskakuje. Jest dosyć dobrze zbudowany i zapewnia bardzo solidną dawkę torfu i dymu. Polecam!

Cena: 150-200 zł (2015 rok)

Podobne whisky: Caol Ila 12 yo | Caol Ila Cask Strength | Ardbeg 10 yo | Ardbeg Perpetuum | Bunnahabhain Toiteach | Laphroaig 10 yo | Port Charlotte Scotish Barley | Big Peat | Ledaig 10 yo | Longrow CV | AnCnoc Cutter | Ardmore Traditional Cask | BenRiach 10 yo Curiositas | Connemara Original

Data ostatniej degustacji: 08.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz