Caperdonich 18 yo Peated |
W ostatniej dekadzie XIX wieku rynek whisky przeżywał prawdziwe prosperity. Na mapie Szkocji pojawiło się wówczas aż 30 nowych gorzelni - wśród nich Caperdonich. Jej głównym zadaniem miało być dostarczanie whisky jęczmiennej na potrzeby bardzo popularnych wtedy "blendów". Oficjalne edycje single malt pojawiały się na rynku niezwykle rzadko. Niedawno światło dzienne ujrzała Caperdonich 18 yo Peated.
Destylarnia Caperdonich powstała z inicjatywy właścicieli sąsiedniej Glen Grant i początkowo funkcjonowała jako Glen Grant #2. Z jej budową wiązano spore nadzieje, które niestety dość szybko zweryfikował kryzys wywołany przez braci Pattison. Po 4 latach od otwarcia gorzelnię zamknięto.
Na ponowne uruchomienie zakładu trzeba było czekać aż do połowy lat 60. Popyt na whisky był wówczas tak duży, iż konieczna była jego rozbudowa. Wkrótce zainstalowano tu 2 kolejne alembiki. W 1977 roku destylarnię przemianowano na Caperdonich (tłumaczone jako "sekretne źródło").
Na początku obecnego stulecia gorzelnia trafiła w ręce Pernod Ricard i niebawem została ponownie zamknięta - tym razem na dobre. W jej miejscu znajduje się obecnie Forsyth's of Rothes - bodaj najbardziej znany szkocki producent alembików.
Relatywnie skromną produkcję torfowych destylatów zainicjowano tu w latach 70. To właśnie one stanowią serce Caperdonich 18 yo Peated - będącej częścią zaprezentowanej w połowie 2019 roku The Secret Speyside Collection.
W kolekcji znalazło się jeszcze 5 innych wersji Caperdonich (nietorfowa 21-, 25- i 30-latka oraz torfowa 21- i 25-latka), jak również "malty" z innych destylarni należących do Pernod: Braes of Glenlivet (Braeval), Glen Keith i Longmorn.
Opisywaną Caperdonich 18 yo Peated (batch CP 004) zestawiono z torfowych destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, zabutelkowanych z mocą 48%.
Zapach: złożony, dymny, torfowy, mineralny, owocowy i ziemisty, z aromatami jabłek, brzoskwiń, pomarańczy, melonów, wrzosu, skóry, tytoniu, imbiru, wędzonej szynki, orzechów włoskich, suszonych liści, popiołu, gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu. Po chwili pojawiają się również akcenty miodu, czekolady i jodyny.
Smak: dymny, lekko pieprzny, owocowy, mineralny i ziemisty ze sporą porcją słodyczy. Mamy tu miód, krówki, suszone mango, jabłka, pomarańczową skórkę, wędzoną szynkę, sól, jodynę, popiół oraz tytoń
Finisz: długi, z posmakiem toffi, tytoniu, popiołu oraz ziemistego torfu.
Moja ocena: 6,5/10 | 88/100
Opisywana Caperdonich 18 yo Peated to równa, wielowymiarowa i dobrze zbalansowana whisky, w której czuć dym, owoce, przyprawy oraz odrobinę "starej szkoły". Polecam uwadze, podobnie jak wersję 21 yo Peated!
Cena: ok. 650 zł
Podobne whisky: BenRiach 17 yo Septendecim | BenRiach 17 yo Solstice | Balvenie 14 yo The Week of Peat | Benromach 15 yo | Old Pulteney 1989 | Talisker 18 yo | Caol Ila 18 yo | Lagavulin 16 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz