Cragganmore Distillers Edition 2000 |
Cragganmore Distillers Edition 2000
Destylarnia: Cragganmore | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 4
Wybudowana w 1869 roku Cragganmore to jedna z kilku gorzelni działających w pobliżu 16-wiecznego zamku Ballindalloch, a zarazem jedna z niemal 30 destylarni należących do brytyjskiego Diageo. Jej portfolio nie grzeszy obszernością. Opisywaną już przeze mnie 12-latkę uzupełnia obecnie tylko jedna whisky - rocznikowa Cragganmore Distillers Edition finiszowana w beczkach po porto.
Inicjatorem powstania Cragganmore był doświadczony John Smith (ex-manager Glenlivet, Macallan oraz dzierżawca Glenfarclas). Destylarnię postawił w sąsiedztwie nowo wybudowanej linii kolejowej Strathspey, kilkaset metrów od brzegu rzeki Spey, nieopodal źródła krystalicznie czystej wody spływającej ze wzgórza Craggan More, od którego wzięła zresztą swoją nazwę - tłumaczoną z języka gaelickiego jako "duża skała".
Smith kierował interesem przez niemal dwie dekady, po czym przekazał pałeczkę swemu bratu George'owi. Pod koniec XIX wieku pieczę nad zakładem objął syn Johna - Gordon. Na początku kolejnego stulecia gorzelnię poddano przebudowie i modernizacji, a 2 dekady później sprzedano. W latach 60. Cragganmore stała się własnością Distillers Company Limited, a następnie United Distillers (protoplasty wspomnianego już Diageo).
Para zainstalowanych w Cragganmore alembików połączonych z tradycyjnymi skraplaczami worm tubs daje ciężki, złożony, lekko siarkowy new make, bardzo ceniony wśród producentów "blendów". Większość tutejszego destylatu trafia obecnie do takich mieszanek jak: White Horse, Johhnie Walker czy Old Parr.
Pierwszy oficjalny single malt pojawił się na rynku dopiero w latach 80. W roku 1988 wersja 12-letnia została włączona do kolekcji sześciu Classic Malts of Scotland jako reprezentantka regionu Speyside. 10 lat później zadebiutowała Cragganmore Distillers Edition. Opisywana edycja zawiera destylaty otrzymane w 2000 i zabutelkowane w 2013 roku.
Zapach: świeży, z aromatami jabłek, miodu, orzechów, brązowego cukru, pomarańczy, suszonych daktyli, agrestu, imbiru, bzu oraz odrobiną tytoniu, zbutwiałego i zwęglonego drewna w tle
Smak: lekko pieprzny, świeży, z nutami miodu, jabłek, pomarańczy, orzechów, imbiru oraz prażonego słodu i dębu w tle
Finisz: średniej długości, z akcentami orzechów oraz dębu
Moja ocena: 4/10
Cragganmore Distillers Edition 2000 to whisky ciekawa, aczkolwiek nierówna. O wiele więcej dzieje się tu bowiem w zapachu, aniżeli w smaku i na finiszu. W porównaniu z podstawową "dwunastką" mamy tu do czynienia z większą porcją słodyczy oraz bardziej zakamuflowanym alkoholem, co sprawia iż w odbiorze jest nieco bardziej dojrzała. Czuć w niej również ślady tzw. "starej szkoły". Szkoda, iż nie zabutelkowano jej z odrobinę większą mocą...
Cena: 350-400 złPodobne whisky: BenRiach 15 yo Tawny Port Finish
Kolejny super wpis.
OdpowiedzUsuńSkad bierzesz takie smakolyki?
Masz jakies dojscie do starych edycji whisky?
Wrzuc na warsztat jakiegos irlandczyka 😅