2015/08/06

Nikka Coffey Malt


whisky Nikka Coffey Malt
Nikka Coffey Malt

Destylarnia: Miyagikyo | Region: Japonia | Gatunek: Single coffey malt OB | Moc: 45% | Nota: 2,5


Nikka Coffey Malt to jedna z najbardziej nietypowych whisky jakie miałem okazję pić w ostatnim czasie. Trunek pochodzi z japońskiej gorzelni Miyagikyo otrzymywany jest w wyniku destylacji zacieru jęczmiennego w nowoczesnych aparatach kolumnowych, służących do produkcji whisky zbożowej (tzw. Coffey stills). Jest to dość rzadko spotykana metoda, a w Szkocji wręcz niezgodna z przepisami, według których malt whisky może być destylowana wyłącznie w tradycyjnych alembikach (tzw. pot stills). Japońska "woda życia" nie podlega jednak tego rodzaju regulacjom.

Większość działających obecnie gorzelni skoncentrowanych jest na produkcji jednego konkretnego gatunku whisky. Istnieją jednak destylarnie, które oprócz whisky jęczmiennej produkują również whisky mieszane ("blendy") i wyposażone są w kolumny destylacyjne. Przykładem takich zakładów są szkockie Ben Nevis i Loch Lomond oraz japońska Miyagikyo. Nikka Coffey Malt to jeden z najnowszych wypustów, położonej nad rzeką Nikkawa destylarni.

Zapach: słodki, owocowy, lekko pikantny z aromatami cukierków oraz wanilii

Smak: słodki, owocowy, lekko pikantny

Finisz: krótki, słodki z posmakiem wafli w czekoladzie

Moja ocena: 2,5/10

Nikka Coffey Malt to słodka i łagodna w smaku whisky, jednak pozbawiona złożoności. W mojej ocenie nie jest to udany eksperyment. O wiele ciekawsza jest wersja Single Cask.

Cena: 300-350 zł

Data ostatniej degustacji: 07.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz