Hazelburn 8 yo |
Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4
Hazelburn to drugi rodzaj whisky produkowany w destylarni Springbank pracującej w miejscowości Campbeltown na półwyspie Kintyre. Jej nazwa pochodzi od jednej z dawnych gorzelni działających w miasteczku. Destylarnia została zamknięta w 1925 roku, a część należących do niej budynków wciąż istnieje.
Whisky Hazelburn produkowana jest od 1997 roku z nietorfowanego jęczmienia w procesie trzykrotnej destylacji. Pierwsze wydanie 8-letniej whisky pojawiło się na rynku w 2005 roku. Cieszyło się ono tak dużym zainteresowaniem, że pierwsze 6 000 butelek sprzedano w kilka tygodni. W składzie Hazelburn 8 yo znajdują się destylaty starzone przez 5 lat w beczkach po bourbonie oraz przez kolejne 3 lata w beczkach po sherry.
Zapach: delikatny, słodowo-owocowy, trawiasty, z delikatnymi akcentami malin, wanilii oraz dębiny
Smak: słodki, słodowy, owocowy, śladowy posmak fig, bananów oraz cynamonu otoczonych bardzo subtelnym aromatem palonego dębu
Finisz: krótki, owocowo-waniliowy
Moja ocena: 4/10
Hazelburn 8 yo to niewątpliwie młoda whisky, aczkolwiek warta spróbowania!
Cena: 200-250 zł
Data ostatniej degustacji: 02.2014