Glen Moray 10 yo Chardonnay |
Glen Moray 10 yo Chardonnay
Destylarnia: Glen Moray | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 3
Destylarnia Glen Moray została założona pod koniec XIX wieku na fali ówczesnego "whisky boomu". Na potrzeby powstania gorzelni zaadaptowano znajdujące się na przedmieściach Elgin budynki starego browaru i w 1897 roku rozpoczęto produkcję. Po 13 latach działalności destylarnię niespodziewanie zamknięto, jak się później okazało - na ponad dekadę. W 1920 roku postawiony w stan likwidacji zakład kupiła firma MacDonald & Muir, zajmująca się kupażowaniem whisky i będąca częściowym udziałowcem destylarni Glenmorangie.
W 1958 roku Glen Moray przeszła gruntowną rekonstrukcję, w czasie której zrezygnowano z tradycyjnej, ręcznej metody słodowania jęczmienia i zamontowano tzw. "saladin boxes" (specjalne pojemniki w których przewracanie jęczmienia odbywa się automatycznie, a temperatura regulowana jest strumieniem ciepłego powietrza). Urządzenia te wykorzystywano przez następne 20 lat, do czasu kiedy zesłodowane ziarno zaczęto kupować u zewnętrznych dostawców.
W 1996 roku spółka MacDonald & Muir zmieniła nazwę na Glenmorangie plc. Był to znak, że odtąd numerem 1 dla firmy będzie gorzelnia położona w Tain. Glenmorangie promowana była głównie jako single malt, natomiast Glen Moray wykorzystywana była przede wszystkim jako składnik "blendów" oraz pewnego rodzaju poligon doświadczalny do eksperymentów związanych z finiszowaniem whisky. W 1994 roku skorzystała na nich Glenmorangie, która wypuściła na rynek whisky dodatkowo leżakowane w beczkach po porto, maderze oraz sherry, zdobywając tym samym duże uznanie w branży.
Finiszowane whisky z Glen Moray pojawiły się w sprzedaży dopiero 5 lat później. Wśród nich znalazła się wersja Glen Moray Chardonnay - pierwotnie butelkowana bez określenia wieku. Nie wystarczyło to jednak do wyjścia z cienia popularności Glenmorangie. W 2004 roku udziały w Glenmorangie plc. zakupił koncern Louis Vuitton Moët Hennessy. Koszt transakcji wyniósł 300 mln £ !
W 2008 roku LVMH podjęło decyzję o wystawieniu Glen Moray na sprzedaż. Nowym właścicielem gorzelni została francuska grupa La Martiniquaise, która zarządza destylarnią do dnia dzisiejszego. Na terenie zakładu pracuje obecnie 6 alembików, ale w związku z dużym popytem na whisky, planowana jest rozbudowa gorzelni i zwiększenie mocy produkcyjnych.
Glen Moray 10 yo Chardonnay to dość nietypowy single malt. Komponowany jest bowiem z minimum 10-letnich destylatów dojrzewających w beczkach po białym winie Chardonnay.
Destylarnia Glen Moray została założona pod koniec XIX wieku na fali ówczesnego "whisky boomu". Na potrzeby powstania gorzelni zaadaptowano znajdujące się na przedmieściach Elgin budynki starego browaru i w 1897 roku rozpoczęto produkcję. Po 13 latach działalności destylarnię niespodziewanie zamknięto, jak się później okazało - na ponad dekadę. W 1920 roku postawiony w stan likwidacji zakład kupiła firma MacDonald & Muir, zajmująca się kupażowaniem whisky i będąca częściowym udziałowcem destylarni Glenmorangie.
W 1958 roku Glen Moray przeszła gruntowną rekonstrukcję, w czasie której zrezygnowano z tradycyjnej, ręcznej metody słodowania jęczmienia i zamontowano tzw. "saladin boxes" (specjalne pojemniki w których przewracanie jęczmienia odbywa się automatycznie, a temperatura regulowana jest strumieniem ciepłego powietrza). Urządzenia te wykorzystywano przez następne 20 lat, do czasu kiedy zesłodowane ziarno zaczęto kupować u zewnętrznych dostawców.
W 1996 roku spółka MacDonald & Muir zmieniła nazwę na Glenmorangie plc. Był to znak, że odtąd numerem 1 dla firmy będzie gorzelnia położona w Tain. Glenmorangie promowana była głównie jako single malt, natomiast Glen Moray wykorzystywana była przede wszystkim jako składnik "blendów" oraz pewnego rodzaju poligon doświadczalny do eksperymentów związanych z finiszowaniem whisky. W 1994 roku skorzystała na nich Glenmorangie, która wypuściła na rynek whisky dodatkowo leżakowane w beczkach po porto, maderze oraz sherry, zdobywając tym samym duże uznanie w branży.
Finiszowane whisky z Glen Moray pojawiły się w sprzedaży dopiero 5 lat później. Wśród nich znalazła się wersja Glen Moray Chardonnay - pierwotnie butelkowana bez określenia wieku. Nie wystarczyło to jednak do wyjścia z cienia popularności Glenmorangie. W 2004 roku udziały w Glenmorangie plc. zakupił koncern Louis Vuitton Moët Hennessy. Koszt transakcji wyniósł 300 mln £ !
W 2008 roku LVMH podjęło decyzję o wystawieniu Glen Moray na sprzedaż. Nowym właścicielem gorzelni została francuska grupa La Martiniquaise, która zarządza destylarnią do dnia dzisiejszego. Na terenie zakładu pracuje obecnie 6 alembików, ale w związku z dużym popytem na whisky, planowana jest rozbudowa gorzelni i zwiększenie mocy produkcyjnych.
Glen Moray 10 yo Chardonnay to dość nietypowy single malt. Komponowany jest bowiem z minimum 10-letnich destylatów dojrzewających w beczkach po białym winie Chardonnay.
Zapach: słodki i owocowy, lekko maślany z aromatami siana, toffi oraz szarlotki
Smak: słodki, łagodny i owocowy, lekko maślany z nutami karmelu
Finisz: średni, słodki, owocowy z posmakiem słodu
Moja ocena: 3/10
Glen Moray Chardonnay to bardzo delikatna i łatwa w piciu whisky, jednak mało złożona - idealna dla początkujących. Moim zdaniem brakuje jej przede wszystkim większej mocy, która pomogłaby uwydatnić pewne walory smakowo-zapachowe trunku. Szkoda!
Cena: 150-200 zł
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz