Nikka Coffey Malt |
Nikka Coffey Malt to jedna z najbardziej nietypowych whisky jakie miałem okazję pić w ostatnim czasie. Trunek pochodzi z japońskiej gorzelni Miyagikyo i otrzymywany jest w wyniku destylacji zacieru jęczmiennego w nowoczesnych aparatach kolumnowych, służących do produkcji whisky zbożowej (tzw. Coffey stills). Jest to dość rzadko spotykana metoda, a w Szkocji wręcz niezgodna z przepisami, według których malt whisky może być destylowana wyłącznie w tradycyjnych alembikach (tzw. pot stills). Japońska "woda życia" nie podlega jednak tego rodzaju regulacjom.
Większość działających obecnie gorzelni skoncentrowanych jest na produkcji jednego konkretnego gatunku whisky. Istnieją jednak destylarnie, które oprócz whisky jęczmiennej produkują również whisky mieszane ("blendy") i wyposażone są w kolumny destylacyjne. Przykładem takich zakładów są szkockie Ben Nevis i Loch Lomond oraz japońska Miyagikyo. Nikka Coffey Malt to jeden z najnowszych wypustów, położonej nad rzeką Nikkawa destylarni.
Zapach: słodki, owocowy, lekko pikantny z aromatami cukierków oraz wanilii
Smak: słodki, owocowy, lekko pikantny
Finisz: krótki, słodki z posmakiem wafli w czekoladzie
Moja ocena: 2,5/10
Nikka Coffey Malt to słodka i łagodna w smaku whisky, jednak pozbawiona złożoności. W mojej ocenie nie jest to udany eksperyment. O wiele ciekawsza jest wersja Single Cask.
Cena: 300-350 zł
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Cena: 300-350 zł
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz