Laphroaig 21 yo FoL |
Założona w 1815 roku Laphroaig (czyt. lafroig) to jedna z kilku gorzelni działających na słynnej wyspie Islay. Jak nie trudno policzyć, w roku 2015 roku obchodziła ona 200-lecie swojego istnienia. Z tej okazji światło dzienne ujrzała opisywana już przeze mnie wersja 15-letnia. Dodatkową atrakcją była limitowana Laphroaig 21 yo zabutelkowana dla uczczenia 21. urodzin stowarzyszenia Friends of Laphroaig.
Inicjatorami powstania destylarni w 1815 roku było dwóch braci: Donald i Alexander Johnston. Poza krótkim 10-letnim epizodem z połowy XIX wieku, kiedy gorzelnią zarządzał menedżer sąsiedniej Lagavulin Walter Graham, Laphroaig znajdowała się w rękach rodziny Johnston'ów przez niemal 150 lat. W 1954 roku za jej sterami stanęła legendarna Elisabeth "Bessie" Williamson, która pracę w zakładzie zaczynała jako sekretarka.
Po kilku zmianach właścicielskich, w 2006 roku destylarnię zakupił amerykański koncern Beam (obecnie Beam Suntory). Laphroaig jako jedna z niewielu szkockich gorzelni wciąż własnoręcznie słoduje część jęczmienia wykorzystywanego do produkcji. Otrzymywane w ten sposób ziarno zawiera 40-50 ppm fenoli. Na wyposażeniu zakładu znajduje się 7 alembików mogących destylować około 3,3 mln litrów spirytusu rocznie.
Do zestawienia opisywanej dzisiaj Laphroaig 21 yo wykorzystano destylaty pochodzące z 1993 roku, leżakowane w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie, niebarwione karmelem oraz nie filtrowane na zimno. Według nieoficjalnych informacji na rynek wypuszczono 13 000 butelek tego trunku. Wyjściową cena 350-mililitrowej butelki oszacowano na 99 funtów.
Laphroaig 21 yo FoL |
Zapach: ewoluujący, początkowo dymny, słony, morski i medyczny, po chwili zaskakująco słodki, z aromatami wanilii, miodu, karmelu, cytrusów, bananów, kiwi oraz ananasów
Smak: oleisty, lekko pieprzny, dymny z akcentami cytryn, limonek, słonego karmelu, marcepanu, wanilii, wodorostów, brzoskwiń oraz medykamentów
Finisz: długi, torfowy i medyczny, z posmakiem jodyny, soli, cytrusów oraz lukrecji
Moja ocena: 7,5/10
Laphroaig 21 yo to świetnie zbalansowana oraz równa we wszystkich aspektach whisky. W porównaniu do wersji 15-letniej jest na pewno bardziej kompleksowa i posiada odrobinę dłuższy finisz. Podsumowując: Laphroaig, którego po prostu nie sposób nie kochać!
Cena: 630-800 zł
Podobne whisky: Ardbeg Twenty One
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz