Bunnahabhain Darach Ùr |
Bunnahabhain (czyt. bunahawen) jest jedną z 8 destylarni działających na słynnej wyspie Islay. Wytwarzana w gorzelni whisky znacznie różni się jednak od typowych dla tego regionu destylatów i uznawana jest za najłagodniejszy trunek na wyspie. W procesie produkcyjnym nie wykorzystuje się bowiem słodu suszonego torfem. Warto zwrócić uwagę również na to, że od pewnego czasu wszystkie trunki spod znaku "Bunna" butelkowane są bez filtracji na zimno oraz bez dodatku karmelu.
Bunnahabhain Darach Ùr produkowany jest w niedużych partiach i przeznaczony jest do sprzedaży w sklepach bezcłowych. Whisky składa się z destylatów dojrzewających wyłącznie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, pochodzących z Bardstown w Kentucky. Darach ùr w języku gaelickim znaczy bowiem „nowy dąb”. Batch 1 został zabutelkowany z mocą 46,3 %, bez określenia wieku, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: owocowy z nutami karmelu, cynamonu, orzechów oraz przypraw
Smak: kremowy z nutami karmelu, rodzynków, imbiru oraz pieprzu
Finisz: średnio długi, lekko pikantny z posmakiem pieprzu oraz toffi
Bunnahabhain Darach Ùr produkowany jest w niedużych partiach i przeznaczony jest do sprzedaży w sklepach bezcłowych. Whisky składa się z destylatów dojrzewających wyłącznie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, pochodzących z Bardstown w Kentucky. Darach ùr w języku gaelickim znaczy bowiem „nowy dąb”. Batch 1 został zabutelkowany z mocą 46,3 %, bez określenia wieku, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: owocowy z nutami karmelu, cynamonu, orzechów oraz przypraw
Smak: kremowy z nutami karmelu, rodzynków, imbiru oraz pieprzu
Finisz: średnio długi, lekko pikantny z posmakiem pieprzu oraz toffi
Moja ocena: 4,5/10
Połączenie destylatu z nowymi beczkami nie zawsze daje pozytywne rezultaty. W przypadku Bunnahabhain Darach Ùr batch 1 wypadło jednak bardzo korzystnie. Polecam!
Cena: 200-250 zł
Data ostatniej degustacji: 12.2013
Cena: 200-250 zł
Data ostatniej degustacji: 12.2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz