Balvenie 21 yo Portwood |
Balvenie 21 yo Portwood
Destylarnia: Balvenie | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 5
Położona na przedmieściach Dufftown Balvenie, została wybudowana w 1892 roku na fali sukcesu sąsiedniej Glenfiddich - uruchomionej 5 lat wcześniej. Inicjatorem powstania obydwu zakładów był William Grant - twórca spółki William Grant & Sons, największej obecnie rodzinnej firmy produkującej whisky w Szkocji. W podstawowej ofercie gorzelni, oprócz flagowej wersji 12 yo DoubleWood, znajduje się również nieco starsza Balvenie 21 yo Portwood.
Z niewielkiej destylarni mającej wspierać Glenfiddich w dostarczaniu whisky na potrzeby "blendów", Balvenie stała się jedną z większych i bardziej znanych gorzelni na świecie. Gorzelni, która jak na dzisiejsze czasy jest w pewnym sensie wyjątkowa. Nadal bowiem własnoręcznie uprawia i słoduje część jęczmienia wykorzystywanego do produkcji oraz przechowuje destylat w samodzielnie wykonywanych beczkach. Oprócz własnych bednarzy, zakład zatrudnia również własnego kotlarza, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie używanych podczas destylacji alembików. W Balvenie znajduje się ich obecnie 11 (5 wash stills, 6 spirit stills).
Położona na przedmieściach Dufftown Balvenie, została wybudowana w 1892 roku na fali sukcesu sąsiedniej Glenfiddich - uruchomionej 5 lat wcześniej. Inicjatorem powstania obydwu zakładów był William Grant - twórca spółki William Grant & Sons, największej obecnie rodzinnej firmy produkującej whisky w Szkocji. W podstawowej ofercie gorzelni, oprócz flagowej wersji 12 yo DoubleWood, znajduje się również nieco starsza Balvenie 21 yo Portwood.
Z niewielkiej destylarni mającej wspierać Glenfiddich w dostarczaniu whisky na potrzeby "blendów", Balvenie stała się jedną z większych i bardziej znanych gorzelni na świecie. Gorzelni, która jak na dzisiejsze czasy jest w pewnym sensie wyjątkowa. Nadal bowiem własnoręcznie uprawia i słoduje część jęczmienia wykorzystywanego do produkcji oraz przechowuje destylat w samodzielnie wykonywanych beczkach. Oprócz własnych bednarzy, zakład zatrudnia również własnego kotlarza, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie używanych podczas destylacji alembików. W Balvenie znajduje się ich obecnie 11 (5 wash stills, 6 spirit stills).
W składzie Balvenie 21 yo Portwood znajdują się minimum 21-letnie destylaty starzone najpierw w baryłkach po bourbonie, a następnie finiszowane w beczkach po porto (tzw. port pipe).
Zapach: bardzo słodki, owocowy, kwiatowy i kremowy z nutami suszonych owoców, rodzynków, fig, pomarańczy, karmelu oraz charakterystycznym dla Balvenie aromatem miodu
Smak: gładki, słodki, owocowy z nutami rodzynków, miodu, karmelu oraz pikantnych przypraw
Finisz: średnio-długi na początku słodki, później pikantny z posmakiem owoców, karmelu oraz przypraw
Moja ocena: 5/10
Najnowsza, tegoroczna wersja Balvenie 21 yo Portwood to elegancka, gładka i łatwa w piciu whisky. Bardzo obiecująca w zapachu, trzymająca poziom w smaku oraz lekko pikantna na finiszu. Minusem tej wersji trunku jest na pewno moc - standardowe 40%. Remedium na tą dolegliwość jest Balvenie 21 yo Portwood dostępny w strefie "duty free", butelkowany z mocą 47,6%, bez filtracji na zimno.
Cena: 600-650 zł
Podobne whisky: Glenfarclas 21 yo
Data ostatniej degustacji: 08.2015
Podobne whisky: Glenfarclas 21 yo
Data ostatniej degustacji: 08.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz