2016/05/08

Johnnie Walker Green Label 15 yo


Johnnie Walker Green Label 15 yo

Destylarnia: - | Region: Szkocja | Gatunek: Blended malt | Moc: 43% | Nota: 4 

Johnnie Walker to bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna marka whisky na świecie, a co za tym idzie najczęściej kupowana. Spośród wielu kolorystycznych wariantów, w ostatnich latach największą popularność zyskała Johnnie Walker Green Label. Wszystko za sprawą decyzji podjętej w 2012 roku o wycofaniu jej z globalnej dystrybucji. Wyjątkiem był rynek azjatycki - m.in. Tajwan, gdzie notowano relatywnie duże zapotrzebowanie na tego typu produkty.

Historia marki Johnnie Walker, podobnie jak wielu innych "blendów" sięga lat 60. XIX wieku. W Szkocji weszła wóczas w życie ustawa o alkoholach wysokoprocentowych (tzw. Spirit Act) pozwalająca na mieszanie destylatów pochodzących z różnych gorzelni przed opłaceniem akcyzy. Dzięki temu firmy zajmujące się kupażowaniem whisky mogły swobodnie eksperymentować przy tworzeniu nowych mieszanek.

Jedną z takich firm była John Walker & Sons, która rozpoczynała od prowadzenia sklepu spożywczego w Kilmarnock, a później zaczęła sprzedawać własną whisky (Walker's Kilmarnock). Po śmierci Johna Walkera w 1857 roku, interes przejął jego syn - Alexander. 8 lat później stworzył on jedną z pierwszych marek whisky chronioną prawem autorskim - Old Highland, którą uznaje się za prekurora dzisiejszej wersji Black Label. 

Koniec XIX wieku był okresem prawdziwego boomu na "szkocką". Aby zabezbieczyć zapasy jednego z kluczowych maltów dla swoich "mieszanek", Walkerowie odkupili destylarnię Cardhu za 20 500 £. W 1909 roku z kolei oficjalnie przemianowali dotychczasowe edycje Old Highland whisky na Johnnie Walker, zachowując istniejące oznaczenia wieku: Red Label 10 yo, Black Label 12 yo oraz White Label 6 yo. 

W następnych latach firma przejęła udziały w destylarniach Coleburn, Clynelish, Dailuaine oraz Talisker i stała się częścią grupy Distillers Company Limited (protoplasty dzisiejszego Diageo). W 2012 roku zamknięto fabrykę butelkującą Johnniego Walkera w Kilmarnock, a cały proces przeniesiono do zakładów znajdujących się w Leven w Fife oraz Shieldhall w Glasgow. 

Johnnie Walker Green Label to whisky typu blended malt, która pojawiła się w portfolio JW w 2005 roku. Komponowana jest z minimum 15-letnich destylatów pochodzących z gorzelni: Cragganmore, Linkwood, Talisker, Caol Ila oraz kilku innych - mniej znaczących. Butelkowana jest z mocą 43%. 

Wersja Green Label zniknęła z rynku 4 lata temu. Na początku zeszłego roku dość sensacyjnie pojawiła się jednk w niektórych sklepach na terenie Kanady i USA. Jak się później okazało była to jednorazowa akcja Diageo uświetniająca 10-lecie istnienia marki. Cena whisky tymczasem poszybowała mocno w górę, tak że dzisiaj w jednym z bardziej znanych sklepów w Polsce osiągnęła poziom 700 zł +. W związku z tym dla niektórych stała się nawet produktem... inwestycyjnym!

Na początku tego roku świat miłośników bursztynowego trunku obiegła dość niespodziewana informacja. Dotyczyła ona rzekomego powrotu Green Label na rynek! Whisky jest już dostępna jest na terenie UK, a wkrótce ma pojawić się również w innych krajach.

Zapach: słodki, świeży, owocowy, z aromatami miodu, wosku, lekkiego dymu oraz jabłek. Po chwili pojawiają się kremowe nuty karmelu, wanilii oraz crème brûlée

Smak: lekko dymny, słodki, delikatny, owocowy, słodowy, z nutami miodu, jabłek oraz dębu

Finisz: raczej krótki, owocowy, z posmakiem miodu oraz dębu

Moja ocena: 4/10

Johnnie Walker Green Label to jedyny blended malt w portfolio marki, co na pewno zasługuje na podkreślenie. Na uwagę zasługuje również fakt, że producent ujawnił jakie malty wchodzą w jego skład. Biorąc pod uwagę wszystkie 3 analizowane aspekty, whisky najlepiej prezentuje się w zapachu. W smaku i na finiszu trunek jest niestety dość płaski i ubogi. Notę 4 dałem jedynie z sentymentu, ponieważ był to jeden z pierwszych maltów w mojej historii.

Cena: 300 - 700 zł

Podobne whisky:
Clynelish 14 yo

Data ostatniej degustacji: 05.2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz