2017/07/11

BenRiach 18 yo Albariza


BenRiach 18 yo Albariza

Destylarnia: Benriach | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 7,5

Spośród prawie 50 gorzelni pracujących w regionie Speyside jest kilka, które z pewnością warte są wyróżnienia. Jedną z nich jest moim zdaniem BenRiach - destylarnia posiadająca nieprawdopodobnie szeroką, a zarazem bardzo różnorodną ofertę whisky. Znaleźć w niej można zarówno klasyczne "speysidery", wersje "wood finish" jak również "torfiaki". W 2015 roku tą ostatnią kategorię uzupełniła limitowana 18-letnia Albariza.

Destylarnia BenRiach została założona w 1898 roku przez Johna Duffa, właściciela pracującej po sąsiedzku Longmorn. Niestety, z powodu kryzysu na rynku whisky wywołanego przez Pattison Brothers, gorzelnię zamknięto już po 2 latach od otwarcia. Przez następnych 6 dekad służyła ona jedynie jako słodowania jęczmienia oraz magazyn dla wspomnianej już Longmorn. Ponowne uruchomienie zakładu nastąpiło w połowie lat 60. za sprawą spółki Glenlivet Distillers Ltd.

Architektem obecnej popularności BenRiach była jednak grupa prywatnych inwestorów, dowodzonych przez weterana branży whisky Billy'ego Walkera, która w 2004 roku wykupiła destylarnię z rąk Pernod Ricard. Po niemal 12 latach kreowania nowego wizerunku tutejszej whisky, gorzelnię odsprzedano amerykańskiemu koncernowi Brown-Forman. Pod dachem zakładu pracują 2 pary alembików mogących destylować ok. 2 mln litrów spirytusu rocznie.

BenRiach 18 yo Albariza to kolejna mocno torfowa whisky w ofercie gorzelni. Do jej produkcji wykorzystano słód zawierający 40-55 ppm fenoli oraz minimum 18-letnie destylaty leżakowane w beczkach po bourbonie i finiszowane w beczkach po sherry Pedro Ximenez, niefiltrowane na zimno oraz nie barwione karmelem. Na rynku pojawiło się jedynie 3886 butelek tego trunku. Albariza to nazwa jasnej, kredowej gleby typowej dla hiszpańskiej Andaluzji, na której uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji sherry.

Zapach: dymny, torfowy, złożony, ze słodkimi aromatami suszonych i czerwonych owoców, malin, rodzynków, suszonych moreli, brzoskwiń, pomarańczy, miodu, karmelu, wanilii, czekolady, skóry, tytoniu oraz pieprzu i zwęglonego drewna

Smak: dymny, torfowy, słodki, z lekką domieszką pieprzu, nutami czerwonych owoców, rodzynków, miodu, wanilii, mlecznej czekolady, pomarańczowej skórki, tytoniu oraz popiołu, jodyny i medykamentów w tle

Finisz: długi, dymny, torfowy, z akcentami gorzkiej czekolady, popiołu oraz przypraw

Moja ocena: 7,5/10

BenRiach Albariza to whisky, która od razu zachwyca. Połączenie dymu oraz sherry jest moim ulubionym, a tutaj wydaje się świetnie zbalansowane. Nos to istna petarda pod względem intensywności i różnorodności aromatów. Smak początkowo sprawia wrażenie lekko przytłumionego, ale z czasem miło się rozwija, przechodząc w długi finisz. Czyżby najbardziej złożony torfowy BenRiach? Chyba tak. Na dodatek mocno przypominający najsłynniejsze malty z Islay. Polecam!

Cena: 500-800 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz