Destylarnia została oficjalnie założona w 1816 roku przez lokalnego farmera i gorzelnika Johna Johnstona w malowniczej zatoczce na południowym brzegu wyspy. Prawdopodobnie w miejscu gdzie obecnie znajduje się Lagavulin, w 1742 roku działało 10 nielegalnych gorzelni, które dały początek dzisiejszej destylarni. Nazwa gorzelni pochodzi od celtyckiego „Lag a’Mhuilinn”, co oznacza „Młyn w dolinie”.
Po śmierci Johnstona gorzelnię nabył Alexander Graham – kupiec z Glasgow, wobec którego Johnston miał nieuregulowane długi. W 1867 rroku kolejnym właścicielem zakładu został James Logan Mackie, który 11 lat później przekazał kierownictwo destylarni swojemu siostrzeńcowi Peterowi Mackie.
Lagavulin związany był wówczas umową handlową z sąsiednią gorzelnią Laphroaig na odbiór produkowanej tam whisky. Umowa ta została jednak zerwana na skutek zmiany pokoleniowej w strukturze własnościowej Laphroaig. Z tym faktem nie mógł pogodzić się Peter Mackie i w ramach zemsty na byłym partnerze postanowił wyprzeć Laphroaiga z rynku.
Po śmierci Johnstona gorzelnię nabył Alexander Graham – kupiec z Glasgow, wobec którego Johnston miał nieuregulowane długi. W 1867 rroku kolejnym właścicielem zakładu został James Logan Mackie, który 11 lat później przekazał kierownictwo destylarni swojemu siostrzeńcowi Peterowi Mackie.
Lagavulin związany był wówczas umową handlową z sąsiednią gorzelnią Laphroaig na odbiór produkowanej tam whisky. Umowa ta została jednak zerwana na skutek zmiany pokoleniowej w strukturze własnościowej Laphroaig. Z tym faktem nie mógł pogodzić się Peter Mackie i w ramach zemsty na byłym partnerze postanowił wyprzeć Laphroaiga z rynku.
W 1908 roku Mackie założył historyczną gorzelnię Malt Mill, która miała być wierną kopią Laphroaiga. W tym celu we wcześniej odnowionych budynkach Mackie umieścił alembiki zbliżone kształtem do tych z Laphroaig i rozpoczął produkcję. Mimo ogromnych starań wytwarzana whisky nie przypominała jednak swojego ideału. Sprytny plan spalił na panewce, a otrzymywany destylat wykorzystywany był jedynie do produkcji blendów.
W czerwcu 1962 roku anonimowy pracownik Malt Mill zabutelkował ostatnią wyprodukowaną próbkę spirytusu. Butelka z ręcznie zrobioną etykietą została odnaleziona przez pracowników Lagavulin, a historia ta stała się inspiracją dla powstania filmu „Angel’s share”. Pozostałe po Malt Mill budynki i alembki zostały przejęte przez Lagavulin w czasie rozbudowy destylarni.
Mackie zasłynął również z wynalezienia blendu ‘White Horse’ oraz zlecenia budowy parowca SS Pibroch, który w 1923 roku zapewnił pierwsze regularne połączenie ze stałym lądem, umożliwiając tym samym transport surowców do produkcji whisky oraz beczek z gotowym trunkiem. W 1927 roku firma Petera Mackie stała się częścią Distillers Company Limited, która 39 lat później przekształciła się w United Distillers, a następnie w Diageo.
Mackie zasłynął również z wynalezienia blendu ‘White Horse’ oraz zlecenia budowy parowca SS Pibroch, który w 1923 roku zapewnił pierwsze regularne połączenie ze stałym lądem, umożliwiając tym samym transport surowców do produkcji whisky oraz beczek z gotowym trunkiem. W 1927 roku firma Petera Mackie stała się częścią Distillers Company Limited, która 39 lat później przekształciła się w United Distillers, a następnie w Diageo.