Tomintoul 16 yo |
Tomintoul 16 yo
Tomintoul to jedna z młodszych destylarni w Szkocji. Została założona w 1964 roku przez dwie firmy z Glasgow zajmujące się handlem whisky (Hay & Macleod oraz W & S Strong). Budynki zakładu położone są w malowniczej dolinie rzeki Avon, niedaleko wioski Tomintoul w regionie Speyside. Jeszcze do niedawna prawie całość produkowanej w gorzelni whisky jęczmiennej wykorzystywana była na potrzeby "blendów".
W 1973 roku gorzelnia stała się własnością spółki Whyte & Mackay Distillers (posiadającej wówczas zakłady: Dalmore oraz Fettercairn), która rok później zwiększyła liczbę alembików z dwóch do czterech. Od 2000 roku Tomintoul znajduje się w rękach niezależnej firmy Angus Dundee Distillers, która zaczęła produkować i promować swoją whisky jako single malt na szerszą skalę niż dotychczas. Zakład czerpie wodę ze źródła Ballantruan znajdującego się w sercu pobliskich wzgórz Cromdale i destyluje spirytus w 4 alembikach.
Tomintoul 16 yo dostępny jest na rynku od 2003 roku. Składa się z minimum 16-letnich destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie.
Zapach: słodki z aromatami jabłek, siana, cytrusów, wanilii, miodu, krówek oraz przypraw
Smak: słodki, łagodny z nutami cytrusów, słodu, krówek oraz przypraw
Finisz: średnio-krótki, z posmakiem słodu oraz wanilii
Moja ocena: 4/10
Tomintoul 16 yo to typowy przedstawiciel regionu Speyside. Jest to dobrze zbudowana, bardzo łagodna i przyjazna w smaku whisky. Trzymam kciuki za tą destylarnię, ponieważ obecnie jest jedną z niewielu znajdujących się w prywatnych rękach.
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: Glenlivet 15 yo
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz