2015/05/27

Redbreast 12 yo


Redbreast 12 yo
Redbreast 12 yo

Redbreast 12 yo

Destylarnia: Midleton | Region: Irlandia | Gatunek: Single pot still OB | Moc: 40% | Nota: 4,5

Irlandzka whisky uważana jest powszechnie za zdecydowanie łagodniejszą od szkockiej, przede wszystkim dzięki 3-krotnej destylacji oraz nie stosowaniu torfu. Nie są to jednak atrybuty charakteryzujące wszystkie irish whiskeys. Od każdej reguły są bowiem wyjątki. Tym co rzeczywiście wpływa na unikatowość irlandzkich trunków jest tzw. "pot still whiskey", której flagową przedstawicielką jest Redbreast 12 yo.

W procesie produkcji pot still whiskey stosuje się mieszankę zesłodowanego i niezesłodowanego jęczmienia oraz 3-krotną destylację w miedzianych alembikach (ang. Pot stills). Dzięki temu otrzymany spirytus posiada charakterystyczny, złożony i kremowy smak. Single pot still whiskey była dawniej normą. W połowie XX wieku straciła jednak swoją popularność na rzecz "blendów". Do dzisiaj przetrwało tylko pięć marek produkowanych w tym stylu. Jedną z nich jest Redbreast.

Trunek produkowany jest w destylarni Midleton położonej 24 kilometry na wschód od Cork. Gorzelnia powstała w 1825 roku w miejscowości Midleton na miejscu starego młyna z inicjatywy braci Murphy. W zakładzie zainstalowano wówczas największe alembiki na świecie o pojemności prawie 144 000 litrów. 

Pierwsza połowa XX wieku nie była jednak łaskawa ani dla Irlandii, ani dla produkowanej w niej whisky. Najpierw prohibicja w USA, później wojna o niepodległość z Imperium Brytyjskim i nałożone w jej wyniku sankcje handlowe, a na koniec II Wojna Światowa skutecznie powstrzymały rozwój irish whiskey. Wiele destylarni zbankrutowało i na zawsze zniknęło z mapy "Zielonej Wyspy". Świat podbijała wtedy whisky szkocka.

W celu podwyższenia konkurencyjności whisky irlandzkiej, w 1966 roku doszło do fuzji trzech ostatnich producentów "wody życia": Cork Distillers, John Jameson & Son oraz John Power & Son. Rezultatem konsolidacji było powstanie spółki Irish Distillers Ltd oraz zamknięcie dotychczasowych fabryk w Dublinie oraz Midleton i przeniesienie całej produkcji do jednej nowowybudowanej gorzelni. Tak w 1975 roku powstała New Midleton Distillery, która przejęła rolę swojej starszej sąsiadki i do dzisiaj produkuje większość znanych na całym świecie irish whiskeys

Pierwsza oficjalna wzmianka o whisky Redbreast pochodzi z 1912 roku. Twórcami marki byli pochodzący z Londynu bracia Gilbeys zajmujący się sprzedażą alkoholi oraz posiadacze trzech szkockich gorzelni (Glen Spey, Knockando i Strathmill). W 1887 roku rozpoczęli oni współpracę z firmą John Jameson & Son. Autorem nazwy Redbreast był najprawdopodobniej ówczesny prezes Gilbey's - zapalony miłośnik ptaków. Redbreast to bowiem angielska nazwa rudzika.

Do zestawienia Redbreast 12 yo wykorzystano minimum 12-letnie destylaty leżakowane w beczkach po bourbonie oraz po sherry.

Zapach: słodki, kwiatowy i kremowy z aromatami rozpuszczalnika (benzyna ekstrakcyjna?), toffi, cytrusów, wanilii, mlecznej czekolady i crème brûlée

Smak: słodki, kwiatowy i kremowy z nutami wanilii, mlecznej czekolady oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, kremowy z posmakiem toffi oraz przypraw

Moja ocena: 4,5/10

Cena: 150-200 zł

Data ostatniej degustacji: 05.2015

1 komentarz: