Tyrconnell |
Whisky Tyrconnell była niegdyś flagowym produktem założonej w 1762 roku Watts Distillery. Gorzelnia znajdowała się w miejscowości Derry na terenie dzisiejszej Irlandii Północnej i była ponoć pierwszą na świecie, w której zainstalowano wynalezione przez Eneasza Coffey'a dwukolumnowe aparaty do destylacji ciągłej (tzw. Coffey stills). Przed wprowadzeniem prohibicji Tyrconnell była również jedną z najlepiej sprzedających się irish whiskeys w USA .
Obecnie prawo do produkcji tego historycznego trunku posiada spółka Kilbeggan Distilling. Whisky wytwarzana jest z zesłodowanego jęczmienia w procesie 2-krotnej destylacji. Jej nazwa pochodzi od imienia konia wyścigowego, należącego do rodziny Watt, który w 1876 roku wygrał słynną gonitwę National Produce Stakes, mimo iż szanse jego powodzenia wynosiły 100:1.
Tyrconnell dostępny jest w kilku odsłonach, jednak na początek postanowiłem przyjrzeć się podstawowej wersji butelkowanej bez określenia wieku, składającej się z destylatów dojrzewanych w beczkach po bourbonie.
Zapach: słodki, kwiatowy i kremowy z aromatami cytrusów, wanilii i ciasteczek maślanych
Obecnie prawo do produkcji tego historycznego trunku posiada spółka Kilbeggan Distilling. Whisky wytwarzana jest z zesłodowanego jęczmienia w procesie 2-krotnej destylacji. Jej nazwa pochodzi od imienia konia wyścigowego, należącego do rodziny Watt, który w 1876 roku wygrał słynną gonitwę National Produce Stakes, mimo iż szanse jego powodzenia wynosiły 100:1.
Tyrconnell dostępny jest w kilku odsłonach, jednak na początek postanowiłem przyjrzeć się podstawowej wersji butelkowanej bez określenia wieku, składającej się z destylatów dojrzewanych w beczkach po bourbonie.
Zapach: słodki, kwiatowy i kremowy z aromatami cytrusów, wanilii i ciasteczek maślanych
Smak: ubogi, na początku słodki, kremowy i świeży, później lekko pikantny, z nutami wanilii, trochę za bardzo rozwodniony
Finisz: krótki, słodki z posmakiem dębiny
Moja ocena: 2,5/10
Cena: 100-150 zł
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Cena: 100-150 zł
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz