2015/05/29

Connemara Original


irish whiskey Connemara Original
Connemara Original

Destylarnia: Cooley | Region: Irlandia | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 4

Irlandia słynie z produkcji bardzo delikatnych whisky. Wyjątkiem od tej reguły jest jednak Connemara, otrzymywana z zatorfionego jęczmienia w procesie 2-krotnej destylacji. Nazwa trunku nie jest przypadkowa. Connemara to bowiem szeroki półwysep położony w zachodniej części hrabstwa Galway, otoczony przez fiordy i Ocean Atlantycki. Jest to teren górzysty, zdominowany przez liczne wrzosowiska oraz torfowiska, z których dawniej pozyskiwano torf na opał.

Connemara pojawiła się na rynku w połowie lat 90. jako nawiązanie do tradycyjnych metod produkcji whisky zapomnianych przez współczesnych gorzelników. Trunek pochodzi z destylarni Cooley, założonej w 1987 roku przez Johna Teelinga w miejscu starej gorzelni wódki, 17 km na wschód od miasta Dundalk.

Connemara Original produkowana jest z zatorfionego słodu pochodzącego ze Szkocji i komponowana jest z nieokreślonych wiekiem  destylatów (najprawdopodobniej 4-8-letnich) leżakowanych w beczkach po bourbonie.

Zapach: przyjemny, na początku torfowy (dość wyraźny jak na zawartość 15 ppm fenoli), później wyczuwalne są bardziej słodkie, słodowe i kwiatowe aromaty oraz miód i cytrusy

Smak: zaskakująco łagodny i słodki, sprawia wrażenie rozwodnionego (podobnie jak w Tyreconnell), z posmakiem miodu i subtelnego torfu

Finisz: średnio-długi, lekko pieprzny i torfowy

Moja ocena: 4/10

Connemara to ciekawa whisky, aczkolwiek bardzo nierówna, zaskakująco łagodna w smaku. Brakuje jej przede wszystkim mocy, ale przez to wydaje się być idealną propozycją wprowadzającą w świat torfowych single maltów.

Cena: 100-150 zł

Podobne whisky: Bowmore 12 yo | Caol Ila 12 yo | Talisker 10 yo | Highland Park 12 yo | AnCnoc Cutter

Data ostatniej degustacji: 05.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz