Connemara Original |
Irlandia słynie z produkcji bardzo delikatnych whisky. Wyjątkiem od tej reguły jest jednak Connemara, otrzymywana z zatorfionego jęczmienia w procesie 2-krotnej destylacji. Nazwa trunku nie jest przypadkowa. Connemara to bowiem szeroki półwysep położony w zachodniej części hrabstwa Galway, otoczony przez fiordy i Ocean Atlantycki. Jest to teren górzysty, zdominowany przez liczne wrzosowiska oraz torfowiska, z których dawniej pozyskiwano torf na opał.
Connemara pojawiła się na rynku w połowie lat 90. jako nawiązanie do tradycyjnych metod produkcji whisky zapomnianych przez współczesnych gorzelników. Trunek pochodzi z destylarni Cooley, założonej w 1987 roku przez Johna Teelinga w miejscu starej gorzelni wódki, 17 km na wschód od miasta Dundalk.
Connemara pojawiła się na rynku w połowie lat 90. jako nawiązanie do tradycyjnych metod produkcji whisky zapomnianych przez współczesnych gorzelników. Trunek pochodzi z destylarni Cooley, założonej w 1987 roku przez Johna Teelinga w miejscu starej gorzelni wódki, 17 km na wschód od miasta Dundalk.
Connemara Original produkowana jest z zatorfionego słodu pochodzącego ze Szkocji i komponowana jest z nieokreślonych wiekiem destylatów (najprawdopodobniej 4-8-letnich) leżakowanych w beczkach po bourbonie.
Zapach: przyjemny, na początku torfowy (dość wyraźny jak na zawartość 15 ppm fenoli), później wyczuwalne są bardziej słodkie, słodowe i kwiatowe aromaty oraz miód i cytrusy
Smak: zaskakująco łagodny i słodki, sprawia wrażenie rozwodnionego (podobnie jak w Tyreconnell), z posmakiem miodu i subtelnego torfu
Zapach: przyjemny, na początku torfowy (dość wyraźny jak na zawartość 15 ppm fenoli), później wyczuwalne są bardziej słodkie, słodowe i kwiatowe aromaty oraz miód i cytrusy
Smak: zaskakująco łagodny i słodki, sprawia wrażenie rozwodnionego (podobnie jak w Tyreconnell), z posmakiem miodu i subtelnego torfu
Finisz: średnio-długi, lekko pieprzny i torfowy
Moja ocena: 4/10
Connemara to ciekawa whisky, aczkolwiek bardzo nierówna, zaskakująco łagodna w smaku. Brakuje jej przede wszystkim mocy, ale przez to wydaje się być idealną propozycją wprowadzającą w świat torfowych single maltów.
Cena: 100-150 zł
Podobne whisky: Bowmore 12 yo | Caol Ila 12 yo | Talisker 10 yo | Highland Park 12 yo | AnCnoc Cutter
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Cena: 100-150 zł
Podobne whisky: Bowmore 12 yo | Caol Ila 12 yo | Talisker 10 yo | Highland Park 12 yo | AnCnoc Cutter
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz