Destylarnia: Oban | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 4
Oban Little Bay to najnowsza whisky w portfolio położonej na zachodnim wybrzeżu Szkocji destylarni Oban. Nazwa zakładu pochodzi od nazwy portowego miasteczka, w którym została wybudowana. Òban w języku gaelickim oznacza "małą zatokę". Wiek destylatów wchodzących w skład wersji Little Bay owiany jest tajemnicą, podobnie jak rodzaj beczek w których dojrzewa. Wiadomo jedynie tyle, że whisky poddano finiszowaniu w "małych beczkach" - najprawdopodobniej typu quarter cask.
Gorzelnia Oban powstała w 1794 roku z inicjatywy dwójki lokalnych przedsiębiorców - braci Stevenson. Aktualnie na jej wyposażeniu znajduje się tylko 1 para alembików mogąca produkować ok. 870 000 litrów spirytusu rocznie, co sprawia że jest ona jedną z najmniejszych destylarni w Szkocji. Obecny właściciel zakładu, brytyjski koncern Diageo jeszcze do niedawna butelkował tylko 2 wersje tutejszej whisky - 14 yo oraz Distillers Edition. Pod koniec 2014 roku światło dzienne ujrzała Oban Little Bay dedykowana sieciom Travel Retail.
Zapach: słodki, owocowy, kwiatowy z aromatami słodu, miodu, jabłek, rodzynków, piernika cytrusów oraz soli
Smak: słodki, lekko torfowy i dymny z nutami cytrusów, karmelu oraz przypraw
Finisz: średni, słodki, owocowy, lekko dymny
Moja ocena: 4/10
Oban Little Bay to młoda, ale mimo wszystko ciekawa i przyjemna w piciu whisky, posiadająca nieco inny charakter niż popularna 14-latka. Czuć w niej wyraźny wpływ finiszowania w "mniejszych beczkach", przez co jest bardziej złożona, słodsza i owocowa. Trunek na prawdę pozytywnie zaskakuje. Chyba najbardziej w smaku, gdzie wyczuwalna jest dodatkowo delikatna torfowa nuta.
Oban Little Bay to najnowsza whisky w portfolio położonej na zachodnim wybrzeżu Szkocji destylarni Oban. Nazwa zakładu pochodzi od nazwy portowego miasteczka, w którym została wybudowana. Òban w języku gaelickim oznacza "małą zatokę". Wiek destylatów wchodzących w skład wersji Little Bay owiany jest tajemnicą, podobnie jak rodzaj beczek w których dojrzewa. Wiadomo jedynie tyle, że whisky poddano finiszowaniu w "małych beczkach" - najprawdopodobniej typu quarter cask.
Gorzelnia Oban powstała w 1794 roku z inicjatywy dwójki lokalnych przedsiębiorców - braci Stevenson. Aktualnie na jej wyposażeniu znajduje się tylko 1 para alembików mogąca produkować ok. 870 000 litrów spirytusu rocznie, co sprawia że jest ona jedną z najmniejszych destylarni w Szkocji. Obecny właściciel zakładu, brytyjski koncern Diageo jeszcze do niedawna butelkował tylko 2 wersje tutejszej whisky - 14 yo oraz Distillers Edition. Pod koniec 2014 roku światło dzienne ujrzała Oban Little Bay dedykowana sieciom Travel Retail.
Zapach: słodki, owocowy, kwiatowy z aromatami słodu, miodu, jabłek, rodzynków, piernika cytrusów oraz soli
Smak: słodki, lekko torfowy i dymny z nutami cytrusów, karmelu oraz przypraw
Finisz: średni, słodki, owocowy, lekko dymny
Moja ocena: 4/10
Oban Little Bay to młoda, ale mimo wszystko ciekawa i przyjemna w piciu whisky, posiadająca nieco inny charakter niż popularna 14-latka. Czuć w niej wyraźny wpływ finiszowania w "mniejszych beczkach", przez co jest bardziej złożona, słodsza i owocowa. Trunek na prawdę pozytywnie zaskakuje. Chyba najbardziej w smaku, gdzie wyczuwalna jest dodatkowo delikatna torfowa nuta.
Cena: ok. 250 zł
Podobne whisky: Ardmore Traditional Cask | Bowmore 12 yo Enigma | Laphroaig Quarter Cask
Data ostatniej degustacji: 06.2015
Podobne whisky: Ardmore Traditional Cask | Bowmore 12 yo Enigma | Laphroaig Quarter Cask
Data ostatniej degustacji: 06.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz