2015/09/27

Strathclyde 23 yo 1990 Dimensions Duncan Taylor


grain whisky Strathclyde 23 yo 1990 Dimensions Duncan Taylor
Strathclyde 23 yo 1990 DT

Destylarnia: Strathclyde | Region: Lowlands | Gatunek: Single grain IB | Moc: 54,8% | Nota: 4

W dzisiejszych czasach whisky zbożowa wykorzystywana jest głównie jako składnik "blendów". Jej produkcja odbywa się w wysokowydajnych aparatach kolumnowych zainstalowanych w nowoczesnych zakładach, które niczym nie przypominają malowniczych destylarni z epoki wiktoriańskiej. Z tych oto powodów grain whisky kojarzona jest często z przemysłowym produktem drugiej kategorii. Ogromny wzrost popularności "bursztynowego trunku" spowodował jednak, że również whisky zbożowa zyskała nowe oblicze.

Coraz częściej można ją znaleźć pod postacią single grain whisky. W Szkocji pracuje obecnie 7 destylarni whisky zbożowej. Większość z nich zlokalizowana jest w regionie Lowlands. Jedną z największych jest położona w Glasgow - Strathclyde. Gorzelnia została założona w 1927 roku przez londyńską firmę Seager Evans - produkującą gin. Od 2005 roku zakład należy do koncernu Pernod Ricard i obecnie jest głównym dostarczycielem whisky na potrzeby "blendów" Ballatine's oraz Chivas Regal. Destylarnia wyposażona jest w 2 alembiki typu Coffey stills.

Opisywana wersja whisky została zabutelkowana w maju 2013 roku przez niezależną firmę butelkująca - Duncan Taylor jako część serii Dimensions. W jej składzie znalazły się 23-letnie destylaty pochodzące z beczki nr 2790. 

Zapach: słodki, świeży i kremowy, z delikatnymi aromatami lakieru, herbatników, wanilii, toffi, cytrusów oraz przypraw 

Smak: na początku lekko pikantny, pieprzny, później słodki, kremowy z nutami wanilii, karmelu oraz anyżu

Finisz: średni, słodki z posmakiem karmelu

Moja ocena: 4/10

Strathclyde 23 yo 1990 Dimensions to na pewno whisky, którą warto wyróżnić. Głównie ze względu na butelkowanie z mocą beczki oraz ciekawy, dobrze zbalansowany profil smakowo-zapachowy.

Cena: 450-500 zł

Data ostatniej degustacji: 10.2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz