Glenglassaugh 30 yo |
Destylarnia: Glenglassaugh | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 44,8% | Nota: 8
Glenglassaugh to jedna z czterech "nadmorskich" gorzelni działających w pasie od Inverness do Fraserburgh. W odróżnieniu od Macduff, Inchgower i Roseisle, Glenglassaugh położona jest praktycznie nad samym brzegiem morza (dokładnie na brzegu zatoki Sanded Bay). Budynki zakładu znajdują się nieco ponad 14 km na zachód od Banff, w pobliżu miejscowości Portsoy. Destylarnia rozpoczęła działalność w 1875 roku, jednak przez ponad połowę swojego życia była zamknięta.
Jej założycielami byli: lokalny przedsiębiorca James Moir i jego dwaj siostrzeńcy oraz miejscowy kotlarz Thomas Wilson. Celem inwestycji miało być stworzenie własnej marki whisky, jednak plany te dość szybko zweryfikowano. Na podstawie zawiązanej z firmą William Teacher & Sons umowy, destylat z Glenglassaugh trafiał głównie do "blenda" Teacher's. Dzięki temu zyskał jednak bardzo dobrą opinię. Po śmierci Moira kontrolę nad zakładem przejęli jego siostrzeńcy, którzy w odpowiedzi na rosnący popyt, zwiększyli moce produkcyjne.
W 1892 roku, na fali ówczesnego whisky boomu, destylarnię odkupiła spółka Highland Distillers (właściciel gorzelni Bunnahabhain i Glenrothes). Na skutek osłabienia koniunktury zamknięto ją jednak 15 lat później. Jak się okazało w dalszej perspektywie, na ponad 4 dekady. W czasie II Wojny Światowej część budynków zaadaptowano na potrzeby armii (np. słodownię przekształcono w piekarnię). Lata 50. XX wieku przyniosły kolejny boom na whisky. W związku z tym zarząd Highland Distillers podjął decyzję o rozbudowie i rewitalizacji zakładu oraz uruchomieniu produkcji. Ponowne otwarcie Glenglassaugh nastąpiło w 1960 roku.
Po wymianie alembików i zamknięciu słodowni, gorzelnia miała destylować wyłącznie na potrzeby "blendów" (Cutty Sark i Famous Grouse). W tym celu ziarno do produkcji dostarczano z zakładu Tamdhu. Jak się później okazało, wytwarzana whisky nie do końca odpowiadała wymaganiom "składnika kupaży". Destylarnię ponownie zamknięto. Okres przestoju wyniósł tym razem niecałe 22 lata. Na początku 2008 roku Glenglassaugh stała się własnością grupy niezależnych inwestorów z branży energetycznej (Scaent Group). Transakcja kupna opiewała na kwotę 5 mln £. Po gruntownej modernizacji oraz wymianie części wyposażenia, pierwszy destylat otrzymano w grudniu 2008 roku.
5 lat później gorzelnię przejęła spółka BenRiach Distillery Co., która wcześniej przywróciła do życia zakłady Benriach i Glendronach. Destylarnia jako jedna z niewielu w Szkocji, butelkuje whisky na miejscu. Jedną z pierwszych edycji sygnowanych podpisem Billy'ego Walkera była Glenglassaugh 30 yo, zestawiana z minimum 30-letnich destylatów starzonych w beczkach po sherry Oloroso.
Zapach: bogaty, delikatny, kremowy z aromatami sherry, owoców (bananów, mango, pomarańczy), rodzynków, toffi, przypraw, starych książek, lekkiej nuty rozpuszczalnika oraz drewna
Smak: bogaty, na początku słodki, owocowy z nutami fig oraz toffi, później lekko pikantny z nutami imbiru oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko pikantny z posmakiem sherry, rodzynków oraz przypraw
Moja ocena: 8/10
Moja ocena: 8/10
Glenglassaugh 30 yo to bogata, wielowymiarowa, bardzo aromatyczna, dobrze zbudowana i zbalansowana whisky, z wyczuwalnym wpływem beczek po sherry. Najlepsza whisky z tej destylarni jaką miałem okazję pić.
Cena: 1000-1500 zł
Podobne whisky: Glengoyne 25 yo
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Podobne whisky: Glengoyne 25 yo
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz