Glenfarclas 26 yo 1989 Distillery Exclusive |
Destylarnia: Glenfarclas | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 56,3% | Nota: 8
Pracująca u podnóży Ben Rinnes Glenfarclas to bez wątpienia jedna z ciekawszych gorzelni w regionie Speyside. Wszystko za sprawą rodziny Grantów, która zarządza zakładem od ponad 150 lat, czyniąc go jednym z najstarszych niezależnych w Szkocji. Wyjątkowość destylarni potwierdzają tutejsze trunki starzone w beczkach po sherry - między innymi 26-letni cask strength zabutelkowany z okazji tegorocznego festiwalu Spirit of Speyside.
Założycielem Glenfarclas był miejscowy rolnik oraz dzierżawca farmy Rechlerich Robert Hay, który oficjalną licencję na produkcję otrzymał w 1836 roku. Po jego śmierci nowym właścicielem zakładu został John Grant – okoliczny farmer i hodowca bydła. Aktualnie destylarnia znajduje się w rękach piątego i szóstego pokolenia jego potomków wciąż kontynuujących tradycyjne metody produkcji "wody życia".
Opisywana dzisiaj whisky to edycja ściśle limitowana i dostępna wyłącznie w gorzelni - w sprzedaży pojawiło się jedynie 585 butelek. Destylaty użyte do zestawienia tego trunku otrzymano w 1989 roku po czym na 26 lat przelano do beczek po sherry i zabutelkowano z naturalną mocą 56,3%.
Zapach: intensywny i złożony, z potężną dawką sherry, aromatami suszonych owoców: rodzynków, moreli, fig, wędzonych śliwek, słodkimi nutami melasy, miodu gryczanego, ciemnej czekolady, kawy i wiśni w likierze z delikatnym akcentem cynamonu, pomarańczowej skórki, skóry, pasty do mebli oraz szynki parmeńskiej
Smak: słodko-gorzki, wyrazisty i oleisty, dobrze zbalansowany, z nutami melasy, rodzynków, czarnych porzeczek, wiśni w czekoladzie, pomarańczowej skórki, lukrecji, kawy, ciemnej czekolady, pieprzu, soli oraz dębu
Opisywana dzisiaj whisky to edycja ściśle limitowana i dostępna wyłącznie w gorzelni - w sprzedaży pojawiło się jedynie 585 butelek. Destylaty użyte do zestawienia tego trunku otrzymano w 1989 roku po czym na 26 lat przelano do beczek po sherry i zabutelkowano z naturalną mocą 56,3%.
Zapach: intensywny i złożony, z potężną dawką sherry, aromatami suszonych owoców: rodzynków, moreli, fig, wędzonych śliwek, słodkimi nutami melasy, miodu gryczanego, ciemnej czekolady, kawy i wiśni w likierze z delikatnym akcentem cynamonu, pomarańczowej skórki, skóry, pasty do mebli oraz szynki parmeńskiej
Smak: słodko-gorzki, wyrazisty i oleisty, dobrze zbalansowany, z nutami melasy, rodzynków, czarnych porzeczek, wiśni w czekoladzie, pomarańczowej skórki, lukrecji, kawy, ciemnej czekolady, pieprzu, soli oraz dębu
Finisz: długi, z posmakiem rodzynków, ciemnej czekolady oraz przypraw
Moja ocena: 8/10
Glenfarclas 26 yo 1989 Distillery Exclusive to typowy "sherry bomb" i whisky która zdecydowanie zapadła mi w pamięci. Równa we wszystkich analizowanych aspektach, złożona i odpowiednio zbalansowana. Oby więcej takich trunków!
Cena: 850-900 zł
Data ostatniej degustacji: 05.2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz