Loch Lomond 12 yo |
Loch Lomond 12 yo
Destylarnia: Loch Lomond | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4
Założona w 1966 roku Loch Lomond to jedna z młodszych i bardziej intrygujących destylarni w Szkocji. Może ona bowiem produkować kilka gatunków whisky równocześnie. Pozwalają na to zainstalowane pod jej dachem tradycyjne alembiki oraz kolumny destylacyjne. W ostatnim roku portfolio gorzelni przeszło dość znaczącą metamorfozę i zostało uzupełnione o kilka nowych edycji - m.in. Loch Lomond 12 yo.
Destylarnia została założona z inicjatywy spółki Littlemill Distillery. W 1984 roku trafiła pod skrzydła firmy zajmującej się zestawianiem "blendów" - Glen Catrine Bonded Warehouse Ltd. Po około dekadzie w zakładzie zamontowano kolumnę destylacyjną umożliwiającą produkcję whisky zbożowej. Obecnie gorzelnia należy do Loch Lomond Group i wyposażona jest w 3 rodzaje alembików: 6 Lomond stills, 2 pot stills oraz 3 Coffey stills.
Wzorem destylarni japońskich w Loch Lomond można otrzymywać whisky o bardzo różnorodnej charakterystyce: single malt, coffey malt, single grain oraz blended. Budynki gorzelni znajdują się miejscowości Alexandria, niespełna 36 kilometrów na północny-zachód od Glasgow. Nazwa zakładu pochodzi od nazwy pobliskiego jeziora - najrozleglejszego słodkowodnego zbiornika wodnego w Zjednoczonym Królestwie.
Loch Lomond 12 yo komponowany jest z minimum 12-letnich destylatów starzonych w 3 różnych rodzajach beczek: po bourbonie, typu refill oraz ponownie wypalanych. Whisky butelkowana jest z mocą 46%.
Zapach: świeży, słodki z aromatami pieczonych jabłek, grejpfrutów i mandarynek, karmelu, miodu oraz siana
Smak: lekko pikantny z nutami jabłek, grejpfrutów, brązowego cukru, jagód oraz odrobiny gałki muszkatołowej
Finisz: średnio-długi, dość pikantny, z posmakiem jagód, grejpfrutów i śladowych ilości torfu
Moja ocena: 4/10
Loch Lomond 12 yo to bardzo nierówna whisky. W zapachu dzieje się w niej relatywnie nie wiele, natomiast w smaku i na finiszu jest już o wiele ciekawiej, chociaż w mojej opinii odrobinę za wytrawnie.
Cena: 150-200 zł
Finisz: średnio-długi, dość pikantny, z posmakiem jagód, grejpfrutów i śladowych ilości torfu
Moja ocena: 4/10
Loch Lomond 12 yo to bardzo nierówna whisky. W zapachu dzieje się w niej relatywnie nie wiele, natomiast w smaku i na finiszu jest już o wiele ciekawiej, chociaż w mojej opinii odrobinę za wytrawnie.
Cena: 150-200 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz