Allt-A-Bhainne 18 yo 1996 Old Malt Cask |
Destylarnia: Allt-A-Bhainne | Region: Speyside | Gatunek: Single malt IB | Moc: 50% | Nota: 5,5
Oddalona o niecałe 9 km na południowy-zachód od Dufftown Allt-A-Bhainne to jedna z 15 gorzelni należących do francuskiego koncernu Pernod Ricard. Podobnie jak Braeval lub Glentauchers destylująca prawie wyłącznie na potrzeby "blendów". Jej nazwa tłumaczona jest jako "mleczny potok" i nawiązuje do przepływającego obok strumienia, w którym okoliczni farmerzy myli urządzenia służące do dojenia krów.
Allt-A-Bhainne została założona w 1975 roku z inicjatywy kanadyjskiego koncernu Seagram. Postawienie w pełni skomputeryzowanej gorzelni kosztowało 2,7 mln £. Głównym odbiorcą destylowanej tutaj whisky miały być "blendy" Chivas Regal, Passport oraz 100 Pipers. Na początku XXI wieku destylarnia trafiła pod skrzydła Pernod Ricard. Pod jej dachem znajduje się obecnie 8 kadzi fermentacyjnych oraz 2 pary alembików pozwalających na produkcję ok. 4,2 mln litrów spirytusu rocznie.
Niewielka część otrzymywanego tutaj destylatu dostępna jest na rynku dzięki niezależnym firmom rozlewniczym. Jedną z takich firm jest Hunter Laing, która we wrześniu 2014 roku zabutelkowała 18-letnią wersję Allt-A-Bhainne Old Malt Cask. Trunek pochodzi z beczki typu refill Hogshead o numerze 10825. Do sprzedaży trafiło jedynie 337 butelek.
Zapach: świeży, z aromatami zielonych jabłek, gruszek, grejpfrutów, winogron, świeżo skoszonej trawy oraz wanilii
Smak: oleisty, z akcentami zielonych jabłek, trawy, brązowego cukru, cytrusów (cytryn, grejpfrutów) oraz anyżu i lukrecji
Finisz: średnio-długi, z posmakiem zielonych jabłek oraz dębu
Moja ocena: 5,5/10
Opisywana wersja Allt-A-Bhainne to dobra, kilkuwymiarowa i przede wszystkim pozytywnie zaskakująca whisky. Kto by się spodziewał?
Cena: 400-450 zł
Oddalona o niecałe 9 km na południowy-zachód od Dufftown Allt-A-Bhainne to jedna z 15 gorzelni należących do francuskiego koncernu Pernod Ricard. Podobnie jak Braeval lub Glentauchers destylująca prawie wyłącznie na potrzeby "blendów". Jej nazwa tłumaczona jest jako "mleczny potok" i nawiązuje do przepływającego obok strumienia, w którym okoliczni farmerzy myli urządzenia służące do dojenia krów.
Allt-A-Bhainne została założona w 1975 roku z inicjatywy kanadyjskiego koncernu Seagram. Postawienie w pełni skomputeryzowanej gorzelni kosztowało 2,7 mln £. Głównym odbiorcą destylowanej tutaj whisky miały być "blendy" Chivas Regal, Passport oraz 100 Pipers. Na początku XXI wieku destylarnia trafiła pod skrzydła Pernod Ricard. Pod jej dachem znajduje się obecnie 8 kadzi fermentacyjnych oraz 2 pary alembików pozwalających na produkcję ok. 4,2 mln litrów spirytusu rocznie.
Niewielka część otrzymywanego tutaj destylatu dostępna jest na rynku dzięki niezależnym firmom rozlewniczym. Jedną z takich firm jest Hunter Laing, która we wrześniu 2014 roku zabutelkowała 18-letnią wersję Allt-A-Bhainne Old Malt Cask. Trunek pochodzi z beczki typu refill Hogshead o numerze 10825. Do sprzedaży trafiło jedynie 337 butelek.
Zapach: świeży, z aromatami zielonych jabłek, gruszek, grejpfrutów, winogron, świeżo skoszonej trawy oraz wanilii
Smak: oleisty, z akcentami zielonych jabłek, trawy, brązowego cukru, cytrusów (cytryn, grejpfrutów) oraz anyżu i lukrecji
Finisz: średnio-długi, z posmakiem zielonych jabłek oraz dębu
Moja ocena: 5,5/10
Opisywana wersja Allt-A-Bhainne to dobra, kilkuwymiarowa i przede wszystkim pozytywnie zaskakująca whisky. Kto by się spodziewał?
Cena: 400-450 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz