BenRiach 15 yo Dark Rum Finish |
"Malty" z założonej w 1898 roku gorzelni BenRiach gościły na łamach mojego bloga już wielokrotnie, co w sumie nie powinno dziwić. Portfolio destylarni emanuje bowiem bogactwem i różnorodnością. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych linii produktowych zakładu jest seria Wood Finish. Oprócz opisywanej już wersji finiszowanej w beczkach po porto w ofercie destylarni pojawił się również BenRiach 15 yo Dark Rum Finish poddawany dodatkowemu leżakowaniu w baryłkach po rumie z Jamajki.
Historia powstania BenRiach związana jest bezpośrednio z pracującą obok destylarnią Longmorn, a konkretnie z produkowaną tam whisky, która pod koniec XIX wieku zaczęła zyskiwać dość dużą popularność. To właśnie ten fakt skłonił właściciela Longmorn Johna Duffa do zbudowania po sąsiedzku kolejnego zakładu - BenRiach. Jak się wkrótce okazało nie był to najlepszy moment na tego typu inwestycję. Wywołany przez braci Pattison kryzys sprawił, że już po 2 latach gorzelnię zamknięto.
Historia powstania BenRiach związana jest bezpośrednio z pracującą obok destylarnią Longmorn, a konkretnie z produkowaną tam whisky, która pod koniec XIX wieku zaczęła zyskiwać dość dużą popularność. To właśnie ten fakt skłonił właściciela Longmorn Johna Duffa do zbudowania po sąsiedzku kolejnego zakładu - BenRiach. Jak się wkrótce okazało nie był to najlepszy moment na tego typu inwestycję. Wywołany przez braci Pattison kryzys sprawił, że już po 2 latach gorzelnię zamknięto.
Przez ponad sześć następnych dekad destylarnia pełniła jedynie rolę słodowni oraz magazynu Longmorn. Ponowne otwarcie BenRiach nastąpiło dopiero w połowie lat 60. za sprawą spółki Glenlivet Distillers Ltd. W 1978 roku gorzelnia została przejęta przez kanadyjski koncern Seagram, który wykorzystywał ją jako pewnego rodzaju poligon doświadczalny. Jak się późnej okazało, niektóre eksperymenty z zakresu produkcji oraz dojrzewania whisky dały bardzo pozytywny efekt i znalazły swoją kontynuację...
...kontynuację w wizji kolejnych właścicieli, a mianowicie grupy prywatnych inwestorów pod wodzą weterana branży - Billy'ego Walkera, która w 2004 roku wykupiła BenRiach z rąk Pernod Ricard. Po ponad 13 latach kreowania zupełnie nowego wizerunku tutejszej whisky, gorzelnię odsprzedano amerykańskiemu koncernowi Brown-Forman. Pod dachem zakładu pracują obecnie 2 pary alembików mogących destylować ok. 2 mln litrów spirytusu rocznie.
Opisywany dzisiaj BenRiach 15 yo Dark Rum Finish został zabutelkowany w 2014 roku. Do jego zestawienia wykorzystano minimum 15-letnie destylaty starzone najpierw w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowane w beczkach po jamajskim ciemnym rumie, zabutelkowane z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: początkowo świeży, intensywny, lekko pikantny, po kilku sekundach bardziej słodki, kremowy z nutami miodu, toffi, wanilii, brązowego cukru, mango, bananów, jabłek, świeżo skoszonej trawy oraz dębu
Smak: lekko pikantny, świeży, zbalansowany akcentami wanilii, miodu, słodu, toffi oraz dębiny i przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko pieprzny, z posmakiem słodu, wanilii oraz dębu
Moja ocena: 4/10
15-letni BenRiach Dark Rum Finish to whisky z pazurem, niezbyt złożona, ale w miarę równa i posiadająca wyczuwalny wpływ beczek po rumie.
Cena: ok. 400 zł
Podobne whisky: Balvenie 14 yo Caribbean Cask
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz