Oban 12 yo 1980's |
Destylarnia: Oban | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 6
Pracująca na zachodnim wybrzeżu Highlands Oban jest jedną z najmniejszych, a zarazem najstarszych destylarni "bursztynowego trunku" w Szkocji. Została założona w ostatniej dekadzie XVIII wieku z inicjatywy dwóch braci - Johna oraz Hugh Stevensonów i początkowo działała jako browar. Pierwszy oficjalny single malt z Oban pojawił się na rynku dopiero pod koniec lat 70. jako wersja 12 yo. Dekadę później zastąpiła ją dobrze znana 14-latka.
Zlokalizowana w portowym miasteczku Oban gorzelnia znajdowała się w rękach Stevensonów aż do 1866 roku, kiedy to została odsprzedana lokalnemu przedsiębiorcy Peterowi Cumstie. Po niespełna 30 latach jej właścicielem został James Walter Higgin, który przeprowadził konieczną rozbudowę. Ciekawostką jest fakt, iż w trakcie prac modernizacyjnych natknięto się na ludzkie szczątki z epoki mezolitycznej. Pod koniec XIX wieku Oban trafiła pod skrzydła Alexandra Edwarda - założyciela Aultmore i Craigellachie.
W 1923 roku Oban została przejęta przez spółkę John Dewar & Sons, która po kilku latach stała się częścią Distillers Company Limited. Na początku lat 30. licencja na produkcję trafiła do jednej ze spółek zależnych DCL - John Hopkins & Co. (odpowiedzialnej m.in. za powstanie Speyburn). Obecnie gorzelnia należy do brytyjskiego koncernu Diageo i wyposażona jest w 2 alembiki mogące produkować niespełna 900 000 litrów spirytusu rocznie.
Opisywana dzisiaj Oban 12 yo pochodzi z początku lat 80. Pod koniec wspomnianej dekady została ona zastąpiona wersją 14-letnią, która stała się częścią słynnej kolekcji tzw. Classic Malts.
Zapach: lekko dymny, z aromatami słonego morskiego powietrza, starych książek, skóry, tytoniu, cytrusów, suszonych owoców (moreli, mango, jabłek), miodu, wrzosu, mentolu, wosku, imbiru, lukrecji oraz przypraw
Smak: oleisty, lekko dymny, ziemisty, mineralny z nutami soli, słodkiego miodu, wanilii, cytrusów, wosku, siana, tytoniu, orzechów, ziół oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko dymny z posmakiem miodu, soli, tytoniu oraz ziół
Moja ocena: 6/10
Oban 12 yo to whisky zbliżona profilem do większości starych "podstawek", posiadająca w zapachu niesamowitą złożoność. W smaku tradycyjnie wyczuwalna jest lekka wodnistość i momentami brak mocy, ale nadal jest kompleksowo i równo, co jak na kilka dekad spędzonych w butelce na pewno imponuje.
Cena: ok. 1900 zł
Pracująca na zachodnim wybrzeżu Highlands Oban jest jedną z najmniejszych, a zarazem najstarszych destylarni "bursztynowego trunku" w Szkocji. Została założona w ostatniej dekadzie XVIII wieku z inicjatywy dwóch braci - Johna oraz Hugh Stevensonów i początkowo działała jako browar. Pierwszy oficjalny single malt z Oban pojawił się na rynku dopiero pod koniec lat 70. jako wersja 12 yo. Dekadę później zastąpiła ją dobrze znana 14-latka.
Zlokalizowana w portowym miasteczku Oban gorzelnia znajdowała się w rękach Stevensonów aż do 1866 roku, kiedy to została odsprzedana lokalnemu przedsiębiorcy Peterowi Cumstie. Po niespełna 30 latach jej właścicielem został James Walter Higgin, który przeprowadził konieczną rozbudowę. Ciekawostką jest fakt, iż w trakcie prac modernizacyjnych natknięto się na ludzkie szczątki z epoki mezolitycznej. Pod koniec XIX wieku Oban trafiła pod skrzydła Alexandra Edwarda - założyciela Aultmore i Craigellachie.
W 1923 roku Oban została przejęta przez spółkę John Dewar & Sons, która po kilku latach stała się częścią Distillers Company Limited. Na początku lat 30. licencja na produkcję trafiła do jednej ze spółek zależnych DCL - John Hopkins & Co. (odpowiedzialnej m.in. za powstanie Speyburn). Obecnie gorzelnia należy do brytyjskiego koncernu Diageo i wyposażona jest w 2 alembiki mogące produkować niespełna 900 000 litrów spirytusu rocznie.
Opisywana dzisiaj Oban 12 yo pochodzi z początku lat 80. Pod koniec wspomnianej dekady została ona zastąpiona wersją 14-letnią, która stała się częścią słynnej kolekcji tzw. Classic Malts.
Zapach: lekko dymny, z aromatami słonego morskiego powietrza, starych książek, skóry, tytoniu, cytrusów, suszonych owoców (moreli, mango, jabłek), miodu, wrzosu, mentolu, wosku, imbiru, lukrecji oraz przypraw
Smak: oleisty, lekko dymny, ziemisty, mineralny z nutami soli, słodkiego miodu, wanilii, cytrusów, wosku, siana, tytoniu, orzechów, ziół oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko dymny z posmakiem miodu, soli, tytoniu oraz ziół
Moja ocena: 6/10
Oban 12 yo to whisky zbliżona profilem do większości starych "podstawek", posiadająca w zapachu niesamowitą złożoność. W smaku tradycyjnie wyczuwalna jest lekka wodnistość i momentami brak mocy, ale nadal jest kompleksowo i równo, co jak na kilka dekad spędzonych w butelce na pewno imponuje.
Cena: ok. 1900 zł
Podobne whisky: Highland Park 12 yo 1980's | Bowmore 12 yo 1980's | Lagavulin 15 yo 1980's | Springbank 10 yo | Benromach 10 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz