Lagavulin 15 yo 1980's |
Destylarnia: Lagavulin | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 45% | Nota: 7,5
Pracująca na wyspie Islay Lagavulin to destylarnia, która podbiła serce niejednego miłośnika szkockich "singli". Nie ukrywam, że również moje. Do tej pory na blogu reprezentowały ją wyłącznie trunki pochodzące z obecnego stulecia (8 yo, 12 yo Cask Strength, 16 yo, Distillers Edition), a przecież zakład butelkował single malty już znacznie wcześniej. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej oficjalnej wersji 15 yo z lat 80. w klasycznej ceramicznej karafce.
Pracująca na wyspie Islay Lagavulin to destylarnia, która podbiła serce niejednego miłośnika szkockich "singli". Nie ukrywam, że również moje. Do tej pory na blogu reprezentowały ją wyłącznie trunki pochodzące z obecnego stulecia (8 yo, 12 yo Cask Strength, 16 yo, Distillers Edition), a przecież zakład butelkował single malty już znacznie wcześniej. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej oficjalnej wersji 15 yo z lat 80. w klasycznej ceramicznej karafce.
Lagavulin została oficjalnie założona w 1816 roku przez lokalnego farmera i gorzelnika Johna Johnstona w malowniczej zatoczce na południowym brzegu Islay. Prawdopodobnie w miejscu gdzie znajduje się obecnie, w 1742 roku działało ok. 10 nielegalnych gorzelni, które dały początek dzisiejszej destylarni. Ciekawostką jest fakt, że na etykiecie opisywanej whisky to właśnie ta data została wspomniana jako data założenia zakładu.
Nazwa Lagavulin pochodzi od celtyckiego "Lag a’Mhuilinn" i oznacza Młyn w dolinie. W latach 80. dotychczasową ofertę gorzelni, składającą się ze słynnej wersji 12 yo White Horse, wzbogaciła edycja 15-letnia butelkowana z mocą 45%.
Zapach: ewoluujący, torfowy, medyczny, ziołowy, z aromatami słodkiego karmelu, suszonych owoców (moreli, daktyli, rodzynków), cytrusów, wodorostów, wędzonej ryby, soli, smoły, pasty do mebli, sosnowej żywicy, zielonych oliwek, mentolu, kamfory oraz oleju silnikowego
Smak: dymny, medyczny, kremowy z akcentami suszonych owoców, karmelu, mlecznej czekolady, wosku, smoły, soli, żywicy oraz lukrecji
Finisz: długi, torfowy, z posmakiem suszonych owoców, ziół oraz lukrecji
Moja ocena: 7,5/10
Degustowana wersja Lagavulin w zapachu wydaje się być zdecydowanie bardziej medyczna i złożona niż obecna 16-latka. W smaku jest jednak nieco łagodniejsza i przypomina tym samym stare Ardbegi oraz Laphroaigi. Polecam!
Cena: 4500-5000 zł
Podobne whisky: Bowmore 12 yo 1980's | Laphroaig 15 yo 1990's | Highland Park 12 yo 1980's | Oban 12 yo 1980's
Nazwa Lagavulin pochodzi od celtyckiego "Lag a’Mhuilinn" i oznacza Młyn w dolinie. W latach 80. dotychczasową ofertę gorzelni, składającą się ze słynnej wersji 12 yo White Horse, wzbogaciła edycja 15-letnia butelkowana z mocą 45%.
Zapach: ewoluujący, torfowy, medyczny, ziołowy, z aromatami słodkiego karmelu, suszonych owoców (moreli, daktyli, rodzynków), cytrusów, wodorostów, wędzonej ryby, soli, smoły, pasty do mebli, sosnowej żywicy, zielonych oliwek, mentolu, kamfory oraz oleju silnikowego
Smak: dymny, medyczny, kremowy z akcentami suszonych owoców, karmelu, mlecznej czekolady, wosku, smoły, soli, żywicy oraz lukrecji
Finisz: długi, torfowy, z posmakiem suszonych owoców, ziół oraz lukrecji
Moja ocena: 7,5/10
Degustowana wersja Lagavulin w zapachu wydaje się być zdecydowanie bardziej medyczna i złożona niż obecna 16-latka. W smaku jest jednak nieco łagodniejsza i przypomina tym samym stare Ardbegi oraz Laphroaigi. Polecam!
Cena: 4500-5000 zł
Podobne whisky: Bowmore 12 yo 1980's | Laphroaig 15 yo 1990's | Highland Park 12 yo 1980's | Oban 12 yo 1980's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz