2018/08/29

Glenallachie 25 yo


Glenallachie 25 yo
Glenallachie 25 yo

Glenallachie 25 yo

Destylarnia: Glenallachie | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 48% | Nota: 6,5

Uruchomiona w 1967 roku Glenallachie jest jedną z młodszych destylarni whisky słodowej w Szkocji. Jeszcze do niedawna produkowała ona prawie wyłącznie na potrzeby "blendów” - początkowo Mackinlay, a później Clan Campbell, White HeatherPassport. Wszystko zmieniło się w lipcu zeszłego roku, kiedy jej ówczesny właściciel francuski koncern Pernod Ricard ogłosił sprzedaż zakładu grupie prywatnych inwestorów na czele z Billym Walkerem (twórcą m.in. sukcesu Benriach i Glendronach).

Inicjatorem powstania Glenallachie była firma Mackinlay MacPherson zestawiająca whisky mieszaną Mackinlay. Destylarnię postawiono ok. 1,5 kilometra na południe od Aberlour u podnóża najwyższego szczytu regionu Speyside - Ben Rinnes, z którego stoków pochodzi woda do produkcji. W 1985 roku gorzelnia trafiła w ręce Invergordon Distillers, a kilka lat później Pernod Ricard. Na wyposażeniu zakładu znajdują się obecnie 2 pary alembików mogące produkować niemal 4 mln litrów spirytusu rocznie.

Pierwszy oficjalny single malt z Glenallachie pojawił się na krótko w latach 80. jako wersja 12-letnia. Kolejny oficjalny bottling ujrzał światło dzienne dopiero w roku 2017, jako nieokreślona wiekiem wersja Distillers Edition. Niecałe 2 miesiące temu zarządzana przez Billy'ego Walkera gorzelnia zaprezentowała pierwszą w historii linię whisky. Najstarszą pozycją w zestawieniu jest Glenallachie 25 yo komponowana z minimum 25-letnich destylatów starzonych w beczkach po sherry PX Oloroso, jak również w beczkach z amerykańskiego dębu, zabutelkowanych z mocą 48%, bez filtracji na zimno i bez barwienia karmelem.

Zapach: złożony, spora porcja przypraw i ziół, zbalansowana nutami miodu, skóry, tytoniu, imbiru, wrzosu, orzechów, kandyzowanej pomarańczowej skórki, brązowego cukru, suszonych moreli oraz dębiny

Smak: pierwsze wrażenie to miodowo-owocowa słodycz, po chwili przechodząca w bardziej wytrawne przyprawowe i ziołowe nuty, ponadto wyczuwalne są tutaj akcenty orzechów, cytrusów, imbiru, wosku oraz ciemnej czekolady

Finisz: średnio-długi, wytrawny, z posmakiem suszonych owoców, przypraw oraz dębu

Moja ocena: 6,5/10

Glenallachie 25 yo to kilkuwymiarowa whisky posiadająca zdecydowany wpływ dębu oraz odpowiedni balans między słodkimi i pikantnymi, owocowymi i ziołowymi akcentami. Polecam!

Cena: 1000-1400 zł

Podobne whisky: Imperial 1996 G&M | Bruichladdich Black Art 4 | Old Pulteney 21 yo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz