2023/02/16

Kornog & Gwalarn


Kornog & Gwalarn

Destylarnia: Celtic Whisky Distillerie | Region: Francja | Gatunek: Single malt / Blended | Moc: 46% / 40%

Kornog i Gvalarn to flagowe produkty Celtic Whisky Distillerie, jednej z najbardziej znanych gorzelni we Francji, założonej w 1997 roku jako Glann ar Mor, nad samym morzem, niedaleko miejscowości Pleubian w północnej Bretanii. Jej obecnym właścicielem jest firma Maison Villevert, słynąca chociażby z destylacji wódki Cîroc.

Inicjatorami powstania Glann an Mor byli pasjonaci whisky, Jean i Martine Donnay, stojący m.in. za pomysłem budowy destylarni Gartbreck na wyspie Islay. Na lokalizację swojej pierwszej gorzelni wybrali jednak północne wybrzeże Bretanii - region z idealnym klimatem do leżakowania single malt.

Na wyposażeniu zakładu znajduje się malutka kadź zacierna, cztery niewielkie drewniane kadzie fermentacyjne oraz para równie małych alembików, ogrzewanych bezpośrednio. Opary alkoholu powstające w trakcie powolnej, dwukrotnej destylacji skraplają się w tradycyjnych, 40-metrowych wężownicach - tzw. worm tubs.

Otrzymana whisky dojrzewa w magazynach nad samym brzegiem morza, a do jej rozcieńczania wykorzystuje się l
okalną wodę, filtrowaną naturalnie przez bogaty w minerały różowy granit.

W 2020 roku Glann ar Mor przejął 
Jean-Sébastien Robicquet, założyciel Maison Villevert. Rolę Master Distillera powierzył Aël'owi Guégan, który przez niemal 8 lat odpowiadał za destylację i leżakowanie koniaku Camus. Pod auspicjami nowych właścicieli Celtic Whisky Distillerie postawiła sobie za cel: "stać się punktem odniesienia dla francuskiej whisky, rozwijając jednocześnie jej bretoński styl i celtyckie korzenie".

Podstawową ofertę gorzelni stanowią trzy whisky: torfowa single malt Kornog, nietorfowa single malt Glann ar Mor oraz blend Gwalarn. Uzupełniają je single caski butelkowane pod marką Saint Ivy oraz Saint Erwan. Sprawdźmy zatem co w trawie, a konkretnie w Bretanii, piszczy .

Gwalarn 


Gwalarn

Gwalarn to intrygująca whisky, butelkowana jako 'Celtic Whisky Blend' posiadająca "francuską duszę i celtyckie korzenie". W jej składzie znajduje się mieszanka szkockich i niemieckich whisky zbożowych, z tutejszymi "maltami". Gwalarn w języku bretońskim oznacza 'północno-zachodni wiatr'.

Zapach: słodowo-zbożowy, lekko torfowy, lekko ziemisty, z aromatami jabłek, gruszek, duszonych śliwek, migdałów, ziół oraz wodorostów i świeżej morskiej bryzy w tle

Smak: zaskakująco łagodny, świeży, słodki, z nutami miodu, toffi, wanilii, orzechów, zielonych jabłek, cytrusów oraz lekkiego dymu i przypraw

Finisz: średniej długości, ziemisty, z posmakiem orzechów w karmelu i popiołu

Moja ocena: 4/10   80/100

Duże zaszkoczenie in plus. Gwalarn to łagodna, kilkuwymiarowa whisky, z bardzo delikatną nutą torfu oraz dobrze zakamuflowanym alkoholem, w której ewidentnie czuć "terroir". Szkoda, że nie zabutelkowano jej z nieco wyższą mocą...

Cena: 150-200 zł


Kornog



Kornog
Kornog

Whisky Kornog uzupełniła ofertę destylarni w 2009 roku. Jej nazwa pochodzi z języka bretońskiego i oznacza 'zachodni wiatr'. Produkowana jest ze szkockiego, zatorfionego jęczmienia odmiany Maris Otter zawierającego ok. 40 ppm fenoli. Dojrzewa w beczkach po bourbonie, w klepiskowych magazynach gorzelni nad brzegiem morza. Butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno i bez sztucznego barwienia karmelem.

Zapach: lekko torfowy, świeży, mineralny, z aromatami kredy, cytryn, zielonych jabłek, świeżo ściętej trawy, wanilii, imbiru, grillowanego bekonu polanego miodem, świeżej morskiej bryzy, jodyny oraz odrobiny smoły i ziół

Smak: torfowy, świeży, słodki, mineralny, z nutami miodu, wanilii, słonego karmelu, dojrzałych cytrusów, pieczonego boczku, zielonych oliwek, zielonych jabłek parafiny, orzechów i solanki

Finisz: długi, mineralny, kremowy, lekko ziemisty, z posmakiem słodu, popiołu oraz cytryn

Moja ocena: 4,5/10  |  84/100

Znowu bardzo pozytywne zaskoczenie. Czuć tu dobrą jakość destylatu, wielowymiarowość,  dobry balans i ponownie słynne francuskie "terroir". Polecam!

Cena: 250-300 zł






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz