Destylarnia: Celtic Whisky Distillerie | Region: Francja | Gatunek: Single malt / Blended | Moc: 46% / 40%
Kornog i Gvalarn to flagowe produkty Celtic Whisky Distillerie, jednej z najbardziej znanych gorzelni we Francji, założonej w 1997 roku jako Glann ar Mor, nad samym morzem, niedaleko miejscowości Pleubian w północnej Bretanii. Jej obecnym właścicielem jest firma Maison Villevert, słynąca chociażby z destylacji wódki Cîroc.
Inicjatorami powstania Glann an Mor byli pasjonaci whisky, Jean i Martine Donnay, stojący m.in. za pomysłem budowy destylarni Gartbreck na wyspie Islay. Na lokalizację swojej pierwszej gorzelni wybrali jednak północne wybrzeże Bretanii - region z idealnym klimatem do leżakowania single malt.
Na wyposażeniu zakładu znajduje się malutka kadź zacierna, cztery niewielkie drewniane kadzie fermentacyjne oraz para równie małych alembików, ogrzewanych bezpośrednio. Opary alkoholu powstające w trakcie powolnej, dwukrotnej destylacji skraplają się w tradycyjnych, 40-metrowych wężownicach - tzw. worm tubs.
Otrzymana whisky dojrzewa w magazynach nad samym brzegiem morza, a do jej rozcieńczania wykorzystuje się lokalną wodę, filtrowaną naturalnie przez bogaty w minerały różowy granit.
W 2020 roku Glann ar Mor przejął Jean-Sébastien Robicquet, założyciel Maison Villevert. Rolę Master Distillera powierzył Aël'owi Guégan, który przez niemal 8 lat odpowiadał za destylację i leżakowanie koniaku Camus. Pod auspicjami nowych właścicieli Celtic Whisky Distillerie postawiła sobie za cel: "stać się punktem odniesienia dla francuskiej whisky, rozwijając jednocześnie jej bretoński styl i celtyckie korzenie".
Podstawową ofertę gorzelni stanowią trzy whisky: torfowa single malt Kornog, nietorfowa single malt Glann ar Mor oraz blend Gwalarn. Uzupełniają je single caski butelkowane pod marką Saint Ivy oraz Saint Erwan. Sprawdźmy zatem co w trawie, a konkretnie w Bretanii, piszczy .
Gwalarn
Gwalarn |
Gwalarn to intrygująca whisky, butelkowana jako 'Celtic Whisky Blend' posiadająca "francuską duszę i celtyckie korzenie". W jej składzie znajduje się mieszanka szkockich i niemieckich whisky zbożowych, z tutejszymi "maltami". Gwalarn w języku bretońskim oznacza 'północno-zachodni wiatr'.
Zapach: słodowo-zbożowy, lekko torfowy, lekko ziemisty, z aromatami jabłek, gruszek, duszonych śliwek, migdałów, ziół oraz wodorostów i świeżej morskiej bryzy w tle
Smak: zaskakująco łagodny, świeży, słodki, z nutami miodu, toffi, wanilii, orzechów, zielonych jabłek, cytrusów oraz lekkiego dymu i przypraw
Finisz: średniej długości, ziemisty, z posmakiem orzechów w karmelu i popiołu
Moja ocena: 4/10 | 80/100
Duże zaszkoczenie in plus. Gwalarn to łagodna, kilkuwymiarowa whisky, z bardzo delikatną nutą torfu oraz dobrze zakamuflowanym alkoholem, w której ewidentnie czuć "terroir". Szkoda, że nie zabutelkowano jej z nieco wyższą mocą...
Cena: 150-200 zł
Finisz: średniej długości, ziemisty, z posmakiem orzechów w karmelu i popiołu
Moja ocena: 4/10 | 80/100
Duże zaszkoczenie in plus. Gwalarn to łagodna, kilkuwymiarowa whisky, z bardzo delikatną nutą torfu oraz dobrze zakamuflowanym alkoholem, w której ewidentnie czuć "terroir". Szkoda, że nie zabutelkowano jej z nieco wyższą mocą...
Cena: 150-200 zł
Kornog
Kornog |
Whisky Kornog uzupełniła ofertę destylarni w 2009 roku. Jej nazwa pochodzi z języka bretońskiego i oznacza 'zachodni wiatr'. Produkowana jest ze szkockiego, zatorfionego jęczmienia odmiany Maris Otter zawierającego ok. 40 ppm fenoli. Dojrzewa w beczkach po bourbonie, w klepiskowych magazynach gorzelni nad brzegiem morza. Butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno i bez sztucznego barwienia karmelem.
Zapach: lekko torfowy, świeży, mineralny, z aromatami kredy, cytryn, zielonych jabłek, świeżo ściętej trawy, wanilii, imbiru, grillowanego bekonu polanego miodem, świeżej morskiej bryzy, jodyny oraz odrobiny smoły i ziół
Smak: torfowy, świeży, słodki, mineralny, z nutami miodu, wanilii, słonego karmelu, dojrzałych cytrusów, pieczonego boczku, zielonych oliwek, zielonych jabłek parafiny, orzechów i solanki
Finisz: długi, mineralny, kremowy, lekko ziemisty, z posmakiem słodu, popiołu oraz cytryn
Moja ocena: 4,5/10 | 84/100
Smak: torfowy, świeży, słodki, mineralny, z nutami miodu, wanilii, słonego karmelu, dojrzałych cytrusów, pieczonego boczku, zielonych oliwek, zielonych jabłek parafiny, orzechów i solanki
Finisz: długi, mineralny, kremowy, lekko ziemisty, z posmakiem słodu, popiołu oraz cytryn
Moja ocena: 4,5/10 | 84/100
Znowu bardzo pozytywne zaskoczenie. Czuć tu dobrą jakość destylatu, wielowymiarowość, dobry balans i ponownie słynne francuskie "terroir". Polecam!
Cena: 250-300 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz